Organisatieadviseur Astrid Elburg is docent aan de Amsterdam School of Real Estate (ASRE). Zij leert vastgoedprofessionals de voordelen te zien wat anders is én leert hen om te gaan met weerstand. “Ik kijk liever naar voordelen dan naar vooroordelen.”
ASRE-docent Astrid Elburg kijkt gefascineerd naar de snelheid waarmee de wereld om haar heen verandert. “Nog geen twintig jaar geleden hing bij bedrijven een prikklok, nu werkt iedereen thuis.” Binnen het programma van de masteropleiding Master in Real Estate (MRE) geeft ze les over diversiteit en inclusiviteit.
De snelle veranderingen in de maatschappij dwingen organisaties en bedrijven tot een reactie. Dat leidt volgens haar vanzelf tot adaptief gedrag. “En adaptief gedrag is inclusief gedrag”, weet zij. Om een gewenste verandering te bereiken, hoef je niet altijd alles zelf aan te zwengelen. “Dat vergeten we nog weleens. Zoals een Chinees spreekwoord zegt: je kunt ook aan de oever van de rivier wachten tot het lijk van je vijand voorbij drijft.”
Hoe is dat met diversiteit en inclusiviteit in de vastgoedsector? “Ja, daar is actie nodig. Een organisatie is iets anders dan het leven. Je hebt er functioneringsgesprekken, bedrijfsdoelen die moeten worden gehaald. Anders dan het leven beweegt een organisatie van A naar B.” Zij wijst ondernemers graag op het begrip ROI, return on inclusion. “Organisaties kunnen hun doelen alleen realiseren door mee te bewegen met de markt, de markt biedt de context voor hun handelen. Nu is dat bijvoorbeeld de krapte op de arbeidsmarkt. Dat maakt dat ondernemers op andere plekken nieuwe medewerkers zoeken.”
Onderzoekende geest
Nieuwe groepen medewerkers nemen nieuwe perspectieven mee. “Inclusiviteit betekent dat je het voordeel ziet van ‘Anders’ én het managen van de weerstand die dan altijd de kop opsteekt. Daarvoor heb je een explorerende, onderzoekende geest nodig, niet een door gelijkvormigheid geconditioneerd brein. Het betekent ook dat je aan jezelf en anderen moet bekennen dat je niet alles weet. Dat is heel lastig voor Westerlingen, want we denken dat we alles het beste weten. Dat is sowieso een probleem: wie denkt iets te weten, kan niets meer leren.”
Onlangs gaf Elburg een masterclass aan de vrouwelijke medewerkers van bouwonderneming Dura Vermeer, van wie een groot aantal aan een technisch universiteit heeft gestudeerd. Een kwart van alle medewerkers is vrouw. Ze wilden weten hoe ze hun vrouwelijke eigenschappen beter kunnen inzetten binnen hun masculiene organisatie. Elburg adviseerde hen die kwaliteiten te vertalen in een bijdrage aan de winst. “Dat is taal die mannen begrijpen.” Een van de vrouwen vertelde haar dat als zij erbij is, onderlinge wrijvingen in het team worden gedempt. “Uit onderzoek is bekend dat aanwezigheid van vrouwen in masculiene organisaties de-escalerend werkt, dat blijkt ook bij defensie, politie en de brandweer. Het perspectief verbreedt zich, andere groepen kijken opeens anders naar hun omgeving. Het heeft immateriële waarde.” Die kan worden omgezet in materieel profijt.
Blinde vlekken
Diversiteit en inclusiviteit worden vaak benaderd vanuit vooroordelen, blinde vlekken waarvan medewerkers zich niet bewust zijn. Maar ik kijk liever naar voordelen in plaats van vooroordelen. Wat is het voordeel van iemand die anders is, denkt of danst? Een onderzoek dat ze deed naar empathie, leerde haar dat wie empathie toont, dit associeert met iets afstaan, kansen en ruimte bieden. Je krijgt er een goed gevoel voor terug. Het is dus vaak een transactie. De ontvangers van empathie willen vooral worden gezien als mens, menselijkheid delen. Ze willen zich niet gedwongen voelen dankbaarheid te tonen. “Empathie afdwingen levert dus spanningen tussen groepen op.”
Als zwarte vrouw zit ze ook niet te wachten op empathie. “Ik ben wie ik ben ondanks Nederland, zeg ik vaak. Niet dankzij Nederland. Inclusiviteit is dus iets anders dan empathie. Als je het goed beschouwt is dat een mensenrecht en daarnaast levert het veel voordelen, ook bij zakelijke verhoudingen.”
Hang naar behoud
Overal in Europa is er binnen de politiek juist een sterke hang naar behoud terwijl de wereld in raptempo is veranderd en dat blijft even zo. “Daar zit spanning op. We hebben óók behoefte aan anders, maar het liefst wel met een hek er omheen. Dat leidt tot polarisatie, ook op de woningmarkt. In 2050 woont twee derde van de wereldbevolking in de grote steden in de wereld weten sociale wetenschappers, de uithoeken van de wereld worden steeds meer onleefbaar. Die spanning moeten we in het professionele domein oplossen, we móeten ermee dealen.”
Vragen diversiteit en inclusiviteit bijzondere competenties van medewerkers? “Het is niet persoonlijk – thuis mag je denken wat je wilt. Maar op je werk zoek je bouwers, data-analisten, verkopers of andere noodzakelijke krachten. Bij mij in de straat werd laatst glasvezel aangelegd door mannen uit Turkije. Dat noem ik professioneel pragmatisme: wie moet het werk doen? Babyboomers doen er verstandig aan alvast wat Bahasa Indonesia te leren. Met het oog op de herkomst van de handen aan het bed.”
Meer weten?
Wil je meer over weten over diversiteit e inclusiviteit in de vastgoedsector? Dit onderwerp komt onder andere terug in de masteropleiding Master of Real Estate (MRE). Alle informatie daarover vind je op de website asre.nl