Rinus Vader: “Verduurzaming vastgoed kan niet wachten”

Gepubliceerd op:

Rinus Vader

Rinus Vader, docent aan de Amsterdam School of Real Estate, zet zich al jaren in voor de verduurzaming van vastgoed. Een strategische benadering is daarbij cruciaal, de sector kan niet langer om de energietransitie heen. “De vastgoedsector moet versneld de bestaande voorraad verbeteren”, zegt Vader. “We hebben geen tijd te verliezen.”

Volgens Rinus Vader van advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV gaat verduurzaming verder dan het nemen van technische maatregelen: het moet onderdeel zijn van de vastgoedstrategie. “Veel vastgoedprofessionals zien de energietransitie als een op zichzelf staand probleem. Maar als je het goed integreert, blijkt het een essentieel onderdeel van de totale vastgoedstrategie.” Hij benadrukt dat het succes afhangt van het verbinden van ontwerp, beheer en gebruik. “Vastgoed blijft lang aan je broek hangen. Als je het nu niet aanpakt, wordt de achterstand alleen maar groter.”

Oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen

Vader illustreert zijn visie met voorbeelden uit de praktijk. Zo werkte hij voor ARTIS aan een innovatief systeem dat zomers warmte uit het water van de Amsterdamse grachten haalt en dit opslaat in de grond. “Hierdoor kunnen ’s winters de dierverblijven op een tropische temperatuur blijven zonder aardgas”, vertelt hij. “Het is een slim gebruik van bestaande middelen en een stap naar onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen.”

Denk op de lange termijn

Een belangrijk punt van kritiek dat Vader uit, is het kortetermijndenken dat nog steeds regeert in de vastgoedsector. “Partijen schuiven problemen door naar een volgende eigenaar, maar banken en regelgevende instanties steken daar steeds vaker een stokje voor.” Hij wijst erop dat duurzaamheid niet alleen goed is voor het milieu, maar ook financiële voordelen kan opleveren. “Als je energetisch slecht presterend vastgoed opwaardeert, ontstaat er ruimte voor huurgroei en dus  nieuwe kasstromen. Je creëert geld én impact op het milieu.”

Nieuwe kijk op vastgoedbeheer

Vader is van mening dat de vastgoedsector moet anticiperen op toekomstige ontwikkelingen, zoals de elektrificatie van de warmte- en koudevraag. “Waarom zouden NS-stations en distributiecentra geen energiehubs kunnen zijn? De energie die overdag via zonnepanelen wordt opgewekt, kan gebruikt worden om voertuigen op te laden. Overigens  moeten we bij nieuwe ontwikkelingen niet alleen in elektronen denken, maar ook in moleculen. Warmteopslag biedt verrassende mogelijkheden.”

Verantwoordelijkheid en rentmeesterschap

Vader spreekt zijn zorgen uit over de huidige houding van sommige vastgoedontwikkelaars en beleggers. “Ik heb moeite met partijen die emissiereductie voor zich uitschuiven en zich beperken tot rendement op korte termijn. Er dreigen compliance-problemen als we niet tijdig verduurzamen. Je kunt beter nu maatregelen inplannen en daarbij profiteren van samenloopvoordelen, dan achteraf met een brown discount te  zitten.” Hij gelooft dat bedrijven een verantwoordelijkheid hebben als rentmeester. “Wie nu niet anticipeert, loopt het risico op incourant vastgoed en gemiste kansen.”

Verduurzamen in sprongen

Vader pleit voor een proactieve aanpak en wijst op het voorbeeld van Achmea dat de mogelijkheid onderzoekt om te investeren  in zowel de aankoop als  de verduurzaming van oudere woningen. “We noemen dit ‘verduurzamen in sprongen’. Door vastgoed met een slechte energieprestatie aan te kopen en dat vervolgens te verduurzamen, stijgt de waarde en het rendement op lange termijn. Dat is de toekomst van vastgoedvermogensbeheer.”

Digitale tool voor verduurzaming

Rinus Vader stond van de wieg van FastLane, een digitale tool van Royal HaskoningDHV die vastgoedbedrijven helpt hun verduurzamingsstrategieën te realiseren. “De tool maakt gebruik van digitale tweelingen om de energiehuishouding van bestaande gebouwen en complete portefeuilles nauwkeurig in kaart te brengen. Met deze software kunnen eigenaren van vastgoed snel en efficiënt plannen maken voor verduurzaming en de effecten van verschillende maatregelen doorrekenen. Het biedt inzicht in welke investeringen het meest renderen op de lange termijn, zowel qua energiekostenbesparing als CO2-emissiereductie.”

De kracht van deze tool ligt in de mogelijkheid om integrale routekaarten op te stellen, die verduurzamingsmaatregelen combineren met het meerjarenonderhoudsplan. “Vastgoedondernemingen kunnen hierdoor anticiperen op toekomstige wetgeving en profiteren van samenloopvoordelen,” aldus Vader. “Het maakt verduurzaming concreet en helpt bedrijven om strategische keuzes te maken die niet alleen bijdragen aan hun duurzaamheidsdoelen, maar ook aan waardebehoud en waardeontwikkeling van hun vastgoed.”

Over Rinus Vader

ASRE-docent Rinus Vader werkt als leading professional Energy Transition Built Environment bij Royal HaskoningDHV samen met klanten als ARTIS, Achmea Real Estate en Center Parcs in de ontwikkeling van innovatieve oplossingen die de impact van vastgoed op het milieu verminderen. Met een achtergrond in bouwkunde en uitgebreide ervaring in assetmanagement richt hij zich de laatste jaren op de energietransitie en het verduurzamen van vastgoed. Vader begon zijn carrière bij de Nederlandse Spoorwegen, waar hij een koppeling maakte tussen ontwerp, beheer en gebruik van vastgoed. In die tijd  was hij tevens oprichter van een coöperatie van bedrijven en overheden die  inzicht verschafte in de jaarlijkse kostenontwikkeling van huisvesting en facility management.

Meer weten?

Wil je meer over weten over energietransitie en duurzaamheid in de vastgoedsector? Deze onderwerpen komen onder andere terug in de Master Challenge Energietransitie en in de masteropleidingen Master of Real Estate (MRE) en Master of Science in Real Estate (MSRE).

Deel deze post: