De woningmarkt is een bijzondere markt. De producten op deze markt, de woningen, voorzien in een basisbehoefte en zijn daardoor moeilijk te substitueren. Woningen hebben een veel langere levensduur dan de meeste andere goederen, zijn heterogeen, locatie gebonden en kapitaalintensief. Door deze specifieke kenmerken functioneert de woningmarkt anders dan veel andere markten en is er sprake van marktimperfecties. Marktimperfecties en onrechtvaardige welvaartsverdeling zijn belangrijke reden die overheidsingrijpen vanuit welvaartseconomie perspectief legitimeren op de woningmarkt.
De prijs van woningen komt tot stand in een samenspel van drie deelmarkten: de woonruimtemarkt, de beleggingsmarkt, en de bouw- en ontwikkelingsmarkt. Deze deelmarkten worden beïnvloed door exogene markten, de kapitaalmarkt en de reële economie. De woningvraag wordt niet gezien als autonome ontwikkelingen, maar veeleer beschouwd als afgeleide van de demografische, sociaal-culturele en economische factoren. Deze factoren zijn van substantiële invloed zijn op de woonvoorkeuren van huishoudens en kunnen tot vergaande woondifferentiatie leiden. Gedegen inzicht in werking van de woningmarkt is onmisbaar om de ontwikkelingen op de woningmarkt te duiden en woningmarkt prognoses op te stellen.
De opleiding werking van de woningmarkt brengt je fundamentele basiskennis en geeft je concrete handvaten om goed in te spelen op de woningmarkt van de toekomst.
In de opleiding komen de volgende onderwerpen aan de orde:
– De structuur en bijzondere kenmerken van de woningmarkt
– Woningmarktdynamiek en deelmarkten
– De invloed van demografie en conjunctuur op de woningvraag
– Woningprijsontwikkelingen en prijscycli
– Volkshuisvesting en betaalbaarheid