Airbnb verhoogt huizenprijs Amsterdam tot 12%

Gepubliceerd op:

De aanwezigheid van Airbnb heeft de woningprijzen in Amsterdam een duw omhoog gegeven tussen vijf en twaalf procent. Dat bereken economiestudenten op basis van cijfers van NVM-dochter Brainbay, het bedrijf achter de database van huizensite Funda.

De studenten concluderen dat elke honderd Airbnb-listings binnen 250 meter van een woning een prijsopdrijvend effect heeft tussen vijf en twaalf procent. Daarbij speelt de hogere vraagprijs de belangrijkste rol. De periode waarin de woning te koop staat wordt niet aantoonbaar beïnvloed. Het effect kapitaliseert zich daarmee volledig in de woningprijs.

Met hun berekeningen wonnen de studenten het Econometric Game 2021 – ook wel aangeduid als het WK Econometrie – dat jaarlijks wordt georganiseerd door de Universiteit van Amsterdam. Het winnende Zweedse team is afkomstig van de Universiteit van Lund en bestaat uit (van links naar rechts) promovenda Devon Spika, de tweedejaars economiestudentes Natalie Irmert en Ester Trutwin en teamcaptain Matthew Collins.

De jury was vooral onder de indruk van werk van het team uit Lund om zijn duidelijke theoretische context en het onderzoeken van de heterogeniteit in het effect van Airbnb op woningprijzen. De jury bestond uit dr. Martijn Droës (ASRE, UvA), Brainbay-ceo dr. Fonger Ypma en professor Hans Koster (VU). Dertig teams namen deel aan het Econometric Game 2021 en berekenden alle het effect van de aanwezigheid van Airbnb op de Amsterdamse woningmarkt. Zij gebruikten daarvoor gegevens van database-dochter Brainbay van de brancheorganisatie van makelaars NVM.

Meer weten over Real Estate Analytics?
Real Estate Analytics is vanaf september 2021 een nieuw specialisatievak binnen de MSRE-opleiding aan de ASRE.

Deel deze post: