Asset manager woningcorporatie blijft zich ontwikkelen

Gepubliceerd op:

Al tien jaar lang biedt de Amsterdam School of Real Estate essentiële opleidingen voor corporatiemedewerkers. De allereerste opleiding was Asset Management voor Woningcorporaties, een opleiding voor onder andere de asset manager bij de woningcorporatie. Docent Jacqueline van Ham stond mede aan de wieg van deze opleiding. De bedenkers van de opleiding, corporatie-adviseur Duco Bodewes en hoogleraar Woningmarkt Johan Conijn erkenden haar kwaliteiten en wezen Van Ham aan als een uitstekende docent op het gebied van asset management in de praktijk. Met haar jarenlange ervaring en de succesvolle implementatie van asset management bij Stadgenoot, kent Van Ham de rol van asset manager van de woningcorporatie als geen ander en voegde ze een schat aan kennis en kunde toe aan de fundamenten van deze opleiding.

Pionieren in asset management

Van Ham had in 2013 juist asset management ingevoerd bij de Amsterdamse corporatie Stadgenoot, een voorloper op dat gebied. Van Ham was er toen directeur Strategie, Portefeuille en Assetmanagement. “Stadgenoot wilde meer grip op de portefeuille en het rendement. De invoering van assetmanagement was een ingrijpende operatie, want de hele organisatie moest veranderen”, herinnert ze zich. Echt soepel verliep de invoering aanvankelijk niet. “Er was veel weerstand, zoals bij elke verandering. Oude wijn in nieuwe zakken, dacht men. We liepen in deze ontwikkeling voorop, we waren letterlijk aan het pionieren. We moesten de data over inkomsten, uitgaven en de portefeuille op orde brengen. Vervolgens moesten we een portefeuillestrategie maken. Dat hebben we onderschat, want we konden niet alles in één keer omgooien.

Doelmatiger portefeuillebeheer

Tijdens de verbouwing moest de winkel open blijven en het was een tijd onduidelijk wie waarover ging. Asset management moest echt landen in de organisatie. ”De transformatie bleek uiteindelijk een groot succes. “We gaan nu doelmatiger met onze portefeuille om. We hebben ons risicoprofiel verlaagd, waardoor we afscheid konden nemen van enkele grote financiële uitdagingen. Risicovolle objecten hebben we verkocht. Asset management heeft ons echt veel gebracht, ook in transparantie. Heldere beslissingen op basis van duidelijke regels. Dat werkte intern, maar ook extern.”

Aandacht voor exploitatie en ESG

Het werkveld van de asset manager bij woningcorporaties is de afgelopen tien jaar geprofessionaliseerd. Lag de aandacht aanvankelijk vooral op investeringen, inmiddels is er meer aandacht voor de exploitatie van de portefeuille. “Binnen corporaties is er steeds minder sprake van ‘wij’ en ‘zij’. Medewerkers doen het steeds meer samen. Ook asset management staat niet langer op zich, maar werkt voor het beste resultaat nauw samen met alle andere afdelingen. In de toekomst ziet Van Ham een grotere rol voor ESG (Environment, Social en Governance). “Dat zie je nog niet overal bij corporaties terug. Nu ze nog steeds beperkte middelen hebben om te investeren, wordt het maatschappelijke rendement van de bestaande portefeuille steeds belangrijker.”

Diverse achtergrond studenten

Ook de achtergrond van studenten in de collegezaal van de opleiding Asset Management voor Woningcorporaties heeft Van Ham door de jaren heen zien veranderen. “Aanvankelijk waren het vooral asset managers, tegenwoordig zijn er ook veel studenten die in hun werk met asset management te maken hebben.” Het opleidingspakket voor corporatiemedewerkers bij de ASRE is inmiddels uitgebreid met de opleiding Strategische Exploitatie van Woningen, een vervolgstap voor asset managers. “We dragen daarin ook de skills aan die je als asset manager nodig hebt om verder te komen binnen de organisatie.”

Geen vast carrièrepad voor asset manager

Alhoewel de asset manager van de woningcorporatie zich blijft ontwikkelen, blijken ze vooral horizontaal carrière te maken, door een overstap naar een vergelijkbare functie bij een collega-corporatie. “Niets mis mee”, vindt Van Ham. “Zo ontstaat er een mooie kruisbestuiving en verspreiden best practices zich.” Een enkeling stapt over naar een andere functie. “Een vast carrièrepad voor asset managers is er niet.”

Nieuwsgierige blik, frisse wind

Zelf heeft Van Ham niet aan carrièreplanning gedaan. Wel besloot ze zich te blijven ontwikkelen en met een nieuwsgierige blik in het leven te staan. “Dat is mijn reden nu Stadgenoot te verlaten. Het is tijd voor een nieuwe stap en nieuwe uitdagingen.” In november 2023 startte zij als directeur-bestuurder bij stichting Dudok Wonen in Hilversum. Daarnaast werd ze onlangs aangesteld als bestuurder van het Warmtefonds. “Ik heb een warm kloppend hart voor duurzaamheid. Het Warmtefonds verstrekt betaalbare financiering voor de verduurzaming van huizen en gebouwen aan huiseigenaren, de andere kant van de woningmarkt.” 

Meer weten over opleidingen voor asset managers? Bekijk het volledige opleidingsaanbod.

Deel deze post: