Bram van Velthoven aan ‘t woord

Gepubliceerd op:

Om meer inzicht te krijgen in verschillende waarderingsmethoden en de totstandkoming van taxatierapporten heb ik, samen met een aantal collega’s, de opleiding Inleiding Waarderen gevolgd. Voor mij heeft de opleiding zeker bijgedragen aan mijn kennis van taxatierapporten! Met name hoe een rapport tot stand komt en welke uitgangspunten daarbij worden gehanteerd. Door deze opleiding kan ik een rapport beter beoordelen en op waarde schatten. Voor mensen die geen ervaring hebben als taxateur maar beroepsmatig wel te maken hebben met taxatierapporten zou ik deze opleiding zeker aanbevelen als (zoals de naam al zegt) inleiding waarderen.

Achtergrond 
Ik werk bij Van Lanschot Kempen als Financieringsspecialist. Ik schrijf nieuwe kredietaanvragen voor zowel ondernemingen als voor DGA’s en ik reviseer periodiek de lopende kredieten uit onze portefeuille. In mijn werk ontvang ik regelmatig taxatierapporten van, door Van Lanschot gefinancierd, onroerend goed. Dit betreft zowel commercieel verhuurd onroerend goed als vastgoed voor eigen gebruik. Het zou voor mij natuurlijk makkelijk zijn de gepresenteerde waardes in een rapport zonder meer over te nemen. In mijn beroep vind ik echter dat je best kritisch mag zijn op een ontvangen taxatierapport. Ik zie in de praktijk namelijk regelmatig verschillen tussen taxatierapporten, zowel qua kwantiteit maar vooral qua kwaliteit.

Prettige manier van studeren
Ik heb de opleiding zeer gewaardeerd om drie redenen.
Ten eerste is de opleiding voornamelijk zelfstudie, het online studiemateriaal bestond uit webinars aangevuld met naslagwerken. Ik vond het prettig om op deze manier te studeren, omdat:
• je zelf je studietempo bepaalt;
• je persoonlijk uitleg krijgt;
• het aanbod zeer afwisselend is (naslagwerk, webinars en opdrachten).

Ten tweede vond ik het erg leerzaam om met mensen uit andere vakgebieden en de docenten van gedachten te wisselen over de door ons beoordeelde rapporten. Andere deelnemers kwamen bijvoorbeeld uit de accountancy, woningcorporaties en gemeenten. Deze partijen hebben een andere kijk op vastgoed en andere belangen dan een bank, waar ikzelf werkzaam voor ben. Het was mooi om te zien dat onze visie op de beoordeelde taxatierapporten uiteindelijk wel overeenkwam!

Ten derde was de afsluiting erg nuttig. De afsluiting van de opleiding bestond uit een klassikale bijeenkomst. Dit was een zeer interactieve middag, waarbij per groep een taxatierapport werd besproken. Van tevoren hadden we alle taxatierapporten digitaal ontvangen, zodat we ons hierop konden voorbereiden. Vervolgens deelde elke groep haar bevindingen in een presentatie en konden wij als deelnemers daarover klassikaal verder discussiëren. Wat mij betreft had voor deze sessie een hele dag mogen worden uitgetrokken! 

Naam: Bram van Velthoven MBV
Leeftijd: 41
Werkgever: Van Lanschot Kempen
Functie: Senior Financieringsspecialist

Ook geïnteresseerd in deze opleiding?
Lees meer over Inleiding Waarderen.

 

Deel deze post: