Brexit is in Londen nooit ver weg

Gepubliceerd op:

Brexit is in Londen nooit ver weg

Londen was begin oktober 2019 het studiereisdoel van 24 studenten van de opleiding Vastgoedbeleggen aan de Amsterdam School of Real Estate. Het werd een inspirerende mix van colleges aan Cass Business School, rondleidingen door vastgoedcomplexen en bezoeken aan pubs, restaurants en enkele hippe clubs.

Op woensdag 2 oktober eind van de middag aangekomen in het hotel ‘Motel One – Tower Hill’, was er wat tijd om de koffers uit te pakken, even met thuis te bellen en/of alvast de naastgelegen pub te ontdekken om vervolgens rond 19.00 uur gezamenlijk richting het restaurant ‘Byward Kitchen and Bar’ te wandelen. Daar werd ons een avondmaaltijd opgediend in een bovenkamer van de oudste bestaande kerk in Londen ‘All Hallows-by-the-Tower’. Een mooi moment om elkaar al wat beter te leren kennen onder het genot van een goed glas wijn.

De volgende ochtend begon het officiële programma om 08.00 uur met een frisse ochtendwandeling door de Londense straten naar Cass Business School. Hier werden we ontvangen door Bill Rodney die ons een college gaf over ‘Mezzanine Finance – Private Equity Real Estate. Een interessant college over de mogelijkheden van deze wijze van (vastgoed)financiering, inclusief de voor- en nadelen ervan.

Zoektocht naar fish & chips

Na deze toch wel intensieve ochtend, was het tijd voor wat ontspanning en een frisse neus. Op Bond Street, een van de bekendste winkelstraten van Londen, werden we losgelaten waar de mogelijkheid hadden om rond te wandelen, te gaan shoppen en/of te lunchen. Gezien de relatief korte tijd, namelijk één uur, was met name de zoektocht naar lunch (vooral fish & chips) prioriteit nummer 1.

Rond 14.00 uur werden we verwacht bij het kantoor van Cromwell Property Group waar we een boeiende lezing kregen van Head of Research Joanna Tano over de effecten van de Brexit op een bedrijf als Cromwell dat belegt in commercieel vastgoed. Na de nodige vragen en discussie was het na een uur alweer tijd om verder te reizen naar de wijk Marylebone waar twee medewerkers van The Howard de Walden Estate ons stonden op te wachten voor een rondleiding door deze erg sfeervolle (woon)wijk in Westminster. Persoonlijk een erg leuk stukje Londen waar termen als authentiek, dorps en chique samen komen. Gelukkig kent ook deze wijk de nodige voorzieningen en werd de rondleiding en daarbij ook het officiële gedeelte van deze eerste dag afgesloten in een gezellige pub.

Nadat een deel van de groep had besloten die avond een wedstrijdje Arsenal – Standaard Luik te gaan bekijken, is de andere helft op zoek gegaan naar een restaurant om de avond af te sluiten. Na het restaurant volgen dan uiteraard nog een pub en voor een aantal zelfs nog een club …
Dan wordt 8.00 uur verzamelen de volgende ochtend voor datzelfde aantal wel heel erg vroeg. In een dus iets kleiner gezelschap vertrokken we net als de dag ervoor wederom richting Cass Business School in wederom voor Londense begrippen erg goed weer. Wetende dat het in Nederland inmiddels met bakken uit de lucht kwam, waande wij ons zowaar bijna in tropische sferen.

Beperkt spreiden

Het college werd die ochtend verzorgd door Stephen Lee die ons meenam in zijn kennis over onder andere de Moderne Portefeuille Theorie. Diversificatie bij beleggen wordt gezien als belangrijke voorwaarde, maar gericht en met voldoende kennis beperkt spreiden is nog altijd beter dan slecht en niet onderbouwd breed diversifiëren. We hadden het zelf niet beter kunnen bedenken. Een leuk college door een bevlogen man met uiteraard natuurlijk ook weer even discussie over de mogelijke gevolgen van de Brexit.

Na de lunch was het tijd om te vertrekken, dit keer richting Broadgate; een groot kantoor- en winkelgebied van 13 hectare waar onder andere het hoofdkantoor van UBS is gevestigd in een bijzonder mooi vormgegeven gebouw. Hier kregen we een korte toelichting op de ontwikkeling van het gebied door hoofd Asset Management Geoff Scodie van Broadgate Estate, inclusief een korte rondleiding.

Oude en nieuwe architectuur

Na al dat gewandel was het tijd voor een sightseeing tour per bus richting Docklands en Canary Wharf, inclusief toelichting door onze tourgids van die middag: Rob WilliamsonCanary Wharf (gebouwencomplex) is de oude haven gelegen ten oosten van Londen en inmiddels getransformeerd en ontwikkelend naar een groot financieel centrum. Het gebied is een mooie mix van oude en nieuwe architectuur, waarbij de hoge en imposante gebouwen in bijzonder contrast staan met de oude havenarchitectuur en bijbehorende panden. Terminologie die hier past: indrukwekkend. Naast de hoogbouw kent het gebied ook een complete infrastructuur op niveau -1, -2 en zelfs -3 waar zich voorzieningen bevinden zoals winkels en parkeren, openbare toiletten en de distributieruimten. Hoef je in het normaal typische Britissche weer niet per se naar buiten vanuit kantoor of als logistiek distributeur. Wij blijven echter wel lekker in de buitenlucht, gezien het nog steeds erg aangename klimaat die dag.

Na deze tour zat het officiële programma erop. Restte ons nog wat vrije tijd voorafgaand aan het afsluitend diner in China Town. In groepjes ging de groep uiteen om nog wat inkopen te doen voor thuis, de toerist uit te hangen, eventueel nog een pub te bezoeken of even bij te komen op de hotelkamer.

Pekingeend

De avond werd tot slot geheel in stijl afgesloten met Pekingeend in restaurant ‘Orient London’ om vervolgens voor de liefhebbers nog een vervolg te krijgen in een van de vele clubs die Londen rijk is.
Gelukkig voor de meesten onder ons was de verzameltijd op zaterdagochtend iets later dan de dagen ervoor ….

Kortom, iedereen was het erover eens dat het een zeer geslaagde studiereis was met alle benodigde ingrediënten: inspirerend, gezellig en vooral ook vermoeiend op een positieve manier.
Namens alle 24 reis- en studiegenoten: bedankt Arthur en Nienke voor de goede organisatie.

Geschreven door: Kathy Hogeboom, Manager Jeugd & Onderwijs en Economische Zaken bij Gemeente Rijswijk

Deel deze post: