“De praktijk is op punten erg complex”

Gepubliceerd op:

Jeroen Arendonk

Financieringsspecialist Bouw en Vastgoed Jeroen van Arendonk van Rabobank volgde de ASRE online-opleiding Recht in de Vastgoedbeleggingspraktijk. “Met mijn huidige kennis over juridische aspecten kom ik beter beslagen ten ijs.”

Waarom deze opleiding?
“Een behoorlijke basiskennis had ik al, ik ben opgeleid tot accountant en heb bij Rabobank onder andere gewerkt als teamleider Bijzonder Beheer en binnen Risk Management. Maar op een aantal punten miste ik diepgang,  bijvoorbeeld over het proces rondom vergunningen en fiscale aspecten zoals BTW en overdrachtsbelasting. De opleiding bood precies wat ik zocht: kort, eigen tempo, flexibiliteit. De afsluitende plenaire sessie bij de ASRE in Amsterdam was waardevol, met goede casussen en discussie met medestudenten en docenten.”

Hoe is het bevallen?
“De combinatie van digitale colleges, opdrachten en toetsen tussendoor beviel goed. De lesstof was uitdagend. Het was wel een strak schema van acht weken. Toen ik ergens rond de zesde week een weekje vakantie nam en daarvoor even vaart moest maken op het werk, kwam ik in een squeeze. Met twee avonden laat doorwerken heb ik het net aan gered.”

Waaraan heb je het meest?
“De rol van de verschillende overheden en de toetsingskaders rondom vergunningen, hoe belangrijk het is dat die onherroepelijk zijn om risico’s te beperken. Als bank zitten wij al vaak bij klanten aan tafel vóór de aankoop voor transformatie. Veel van onze klanten beheersen het kunstje: zij omarmen de gemeente en laten zien dat zij de stad willen verfraaien. Anderen zien de gemeente als hinderpaal, dan loopt het meestal stroef. Ook met mijn huidige kennis over structurering kom ik beter beslagen ten ijs.”

Wat waren eye-openers?
“Hoe complex de praktijk op heel veel punten is. Dat geldt voor de vergunningafgifte, keuze van structurering, btw en overdrachtsbelasting. Ook binnen het huurrecht liggen een aantal risico’s. Ik heb geleerd niet te schromen er een externe deskundige bij te halen. En dat je bij beleggingen moet kiezen voor de lange termijn.”

Wat doe je precies?
“Ik werk als financieringsspecialist Bouw- en Vastgoed bij de kring Zuid-Holland met Rotterdam als standplaats. Mijn afdeling bedient een groot deel van de provincie Zuid-Holland en een klein stukje Zeeland. Ik werk nu ruim negentien jaar bij Rabobank. Het als bankier bijdragen aan plannen van ondernemers – met vaak een maatschappelijke impact – blijft een prachtig vak.”

Meer weten over de ASRE online-opleiding Recht in de Vastgoedbeleggingspraktijk klik hier 
Voor ons totale aanbod aan rechtopleidingen klik hier

Deel deze post: