Digitale innovatie: opknippen maakt maatschappelijke problemen klein

Gepubliceerd op:

De vastgoedsector verandert ingrijpend door digitale innovatie. Deze transitie biedt kansen voor nieuwe producten en diensten, maar maakt ook huidige businessmodellen achterhaald. ASRE-docent Maarten van Doorslaer is CEO van Rubey, een fractional ownership-specialist in Antwerpen. Hij ziet een scala aan nieuwe mogelijkheden in de vastgoedsector door het opdelen van het eigendom van gebouwen in miljoenen digitale stukjes, ofwel tokens.

Illiquide assets worden vloeibaar

“Digitale innovatie door blockchain-tokenisatie maakt het mogelijk om illiquide assets als gebouwen liquide te maken. Het zorgt voor democratisering van investering in vastgoed. Jan Publiek kan zo intekenen op investeringen en rendementen die voorheen enkel toegankelijk waren voor enkele grote investeerders. Traditioneel is investeren in vastgoed een traag, langdurig en administratief proces. Investeren in vastgoedtokens is snel, makkelijk en kan vanuit je luie zetel met een paar klikken.”

Nieuwe businessmodellen in vastgoed

“Tokenisatie maakt nieuwe businessmodellen in vastgoed mogelijk. Lees de prijswinnende scriptie van Daan Berghmans, die vorig jaar aan de ASRE zijn Master of Science in Real Estate voltooide. Zijn  onderzoek biedt baanbrekende perspectieven om fractioneel opgebouwd eigendomsrecht en woonrecht aan elkaar te koppelen. Dit is nog maar het begin. In de toekomst zullen allerlei soorten assets als vastgoed, regenwoud, mijnen, kunst, equity, schuld, derivaten, noem maar op, getokeniseerd worden met behulp van tokenized securities.”

Andere skills, expertise en licenties

“Verkopers van vastgoed en makelaars krijgen te maken met een veranderd product. Ze bieden niet langer vastgoed aan, maar een financieel product, dat andere skills, expertise en licenties vereist. De verhuurmarkt blijft natuurlijk bestaan, want getokeniseerd vastgoed heeft nog steeds huurders en bewoners nodig. Aanbieders van vastgoedfondsen kunnen door tokenisatie binnen het fonds het kapitaal liquide maken zodat in- en uitstappen makkelijker gaat, zonder dat er assets tegen discount moeten worden verkocht.”

Markt voor vastgoed verruimt zich

“Vastgoedprofessionals zien over het hoofd dat ze door tokenisatie een ruimere markt kunnen aanspreken. In de Master Challenge Digitale innovatie laten we zien dat dit model extra inkomsten genereert. Let wel: vastgoed is traditioneel een sterk en lucratief businessmodel. De introductie van tokenisatie verloopt daardoor traag. De vraag is of de markt eerder push-gewijs – door ontwikkelaars – of pull-gewijs – door investeerders – aangezwengeld zal worden. Via tokenisatie kan ook publiek vastgoed, zoals cultureel erfgoed, deels liquide worden gemaakt en kunnen de inkomsten daarvan worden gebruikt voor onderhoud en preservatie. Wie zou er nu niet een stukje van de Eiffeltoren willen bezitten.”

Oplossing voor grote vraagstukken

“De Master Challenge Digitale innovatie slaat we een brug tussen theorie en praktijk. We willen studenten laten inzien dat dit de toekomst is, doordat tokenisatie een oplossing biedt voor grote maatschappelijke uitdagingen. Welk jong gezin kan vandaag nog een huis kopen zonder hulp van ouders? Niemand. Tokenisatie kan een manier zijn om wel te investeren in vastgoed. Door dit systematisch te blijven doen via kleine bedragen bouw je uiteindelijk ook volledig eigendom op.”

Master Challenge start 10 juni 2024

In de Master Challenge Digital Innovation nodigen we je uit om nieuwe en vernieuwende oplossingen te bedenken voor enkele van de belangrijkste problemen in de vastgoedwereld. Je leert niet alleen over de theorie, maar je past deze ook meteen toe op echte situaties. Onze docenten kennen de laatste ontwikkelingen in de branche en zullen met je bespreken hoe je deze kennis praktisch kunt gebruiken. De Master Challenge Digitale Innovatie start op 10 juni 2024. Voor meer informatie en om deel te nemen, ga naar de opleidingspagina en download de brochure of schrijf je direct in.

Master Challenge Digitale Innovatie

Deel deze post: