Dirk Rompelman draagt persoonlijk archief over aan de ASRE

Gepubliceerd op:

Dirk Rompelman heeft zijn tussen 1969 en 2023 opgebouwde persoonlijke archief met vastgoeddocumentatie overgedragen aan de bibliotheek van de Amsterdam School of Real Estate. Met de overdracht is de toegankelijkheid van de betrokken informatie op lange termijn gewaarborgd.

Het archief beslaat een periode van ruim 55 jaar en omvat onder meer de artikelen over vastgoed die Rompelman vanaf begin 1969 tot het voorjaar van 1974 schreef voor Het Financieele Dagblad (nu FD), waaronder het eerste artikel dat in Nederland verscheen over de vraag- en aanbodverhoudingen en prijsontwikkeling in de commerciële gebouwensector.

Deel van het archief zijn de jaarboeken 1974 tot en met 2020 met alle edities van het mede door Rompelman opgerichte vakblad Vastgoedmarkt en de gelieerde VGM Info Service 1980-1995 met daarin per jaar het Nederlandse geografische transactie-archief. Daarnaast omvat het archief een groot aantal documenten die inzicht geven in de marktontwikkeling en de positie van Nederlandse en buitenlandse vastgoedpartijen.

Honorary fellow
Dirk Rompelman werd in 1996 door de ASRE benoemd tot honorary fellow. Hij werkte van 1966 tot 1974 als redacteur bij Het Financieele Dagblad, waar hij het initiatief nam voor de berichtgeving over commercieel onroerend. In 1974 was hij medeoprichter van de vaktitel Vastgoedmarkt en was tot 1996 hoofdredacteur. Sindsdien is hij aan het vakblad verbonden als medewerker en adviseur.

Het Rompelman-archief is vanaf 1 juli 2023 toegankelijk via de catalogus op vastgoedbibliotheek.nl, vertelt ASRE-bibliothecaris Herbert Fens. “Het toegankelijk maken van de onderliggende stukken wordt een langduriger project. Het grootste deel van het archief zal alleen op afspraak bij de ASRE kunnen worden ingezien.” De bibliotheek van de ASRE is doorgaans op werkdagen geopend van 9.00 tot 18.00 uur.

Vastgoedbibliotheek.nl
Vastgoedbibliotheek.nl is gespecialiseerd in onderzoeksresultaten met betrekking tot vastgoedmarkten. De database bevat meer dan 50.000 Nederlandse en internationale titels. Die is daarmee een onmisbare bron voor onderzoekers, beleidsmedewerkers en studenten die in hun onderzoek een koppeling willen maken met de economische en institutionele aspecten van vastgoedmarkten.

Deel deze post: