Drie master-alumni vertellen over hun challenge

Gepubliceerd op:

AlumnioverChallenge

In het studiejaar 2020-2021 introduceerde de Amsterdam School of Real estate de Master Challenges. Masteralumni worden in een kort tijdsbestek van vier dagen bijgespijkerd op een specifiek onderwerp. Er zijn inmiddels Master Challenges over PropTech Strategy, De Duurzame Stad, Energietransitie, Real Assets en Real Estate as a Service. We spraken met drie alumni die de uitdaging aangingen en vroegen hen naar hun ervaringen.

De lat hoog leggen

Willem de Wijs MRE (jaargang 02-04) volgde de Master Challenge De Duurzame Stad

“Ik vond het programma echt interessant en het was super dat het live door kon gaan. Daardoor konden we een aantal mooie projecten bezoeken.”

De Wijs geeft als zelfstandig adviseur met zijn bedrijf Lichter Vastgoed in Amstelveen adviezen over het management van vastgoed- en gebiedsontwikkelingen. Zijn ervaringen tijdens de Master Challenge komen van pas bij de projecten op het terrein van duurzaamheid die hij nu onder handen heeft: het ontwerpen van een duurzaam energiesysteem voor een wijk en de aanvraag van enkele Breeam-certificaten.

“Wat mij het meest is bijgebleven is het bezoek aan Reigersbos in Amsterdam Zuidoost en de complexiteit van dat project. Daar werd mij duidelijk dat het écht geen zin heeft halfbakken projecten te doen als het om verduurzaming gaat. Je gaat altijd voor een tien.

Dat is ook de boodschap van het boek van Paul Behrens dat wij kregen. Alleen door de lat zo hoog mogelijk te leggen, weet je zeker dat verduurzaming loont op lange termijn. Met het afvinken van een paar hokjes ben je er niet.”

Een uitdaging vond hij het rollenspel, waarin deelnemers aan de challenge met best wel extreme standpunten tegenover elkaar werden geplaatst. “Voor mij werkte dat minder.”

Een combinatie van theorie en praktijk

Bas Magielse MSRE (lichting 2009-II) volgde de Master Challenge Real Assets

“Aanleiding voor het volgen van de Master Challenge was de directe link met mijn werk, ik ben fund manager bij een investment manager die investeert in real assets. We investeren in vastgoed als parkeergarages en woningen, maar ook in infrastructuur als glasvezelnetwerken en sinds kort ook lantaarnpalen. Ik ben van het parkeren, eigenlijk een hybride asset tussen vastgoed en infrastructuur in.

De nieuwe onderwijsvorm van de Challenge beviel mij goed. Ik vond de mix van sprekers stimulerend en de combinatie van theorie en praktijk. Het enige dat ik mij anders had voorgesteld, was de samenstelling van de groep: veel MSRE-studenten en maar twee andere alumni. Ik had gehoopt dat de groep meer ‘seasoned’ zou zijn. Dus bij deze een oproep aan andere alumni allemaal een master challenge te volgen.

Wat mij het meest is bijgebleven zijn de vele verschillen tussen real assets en de onderliggende waarden die het beleggingsresultaat bepalen. Je hebt ieder type bij real assets echt hele specifieke kennis nodig.

Ik heb nog niet echt over een vervolg nagedacht, maar ik ga zeker nog een master challenge volgen.”

Nog veel te doen

Ernie van Dalen MRE (jaargang 2011-2013) volgde de Master Challenge Energietransitie

“Ik werk in de installatietechniek en heb tien jaar geleden de MRE-opleiding gedaan om de sector waarin ik mijn opdrachtgevers vind beter te leren begrijpen. Nu was ik nieuwsgierig naar hoe mensen in de vastgoedsector aankijken tegen de energietransitie. De groep gaf mij een goed beeld: een enkeling wist al veel, de meesten waren bezig de eerste stappen te zetten. We hebben nog veel te doen, was mijn conclusie.

De onderwijsvorm beviel uitstekend. Het was deels absorberen, deels zelf aan de slag in break-outsessies. Het voldeed aan mijn verwachtingen. Eigenlijk zou iedereen deze Master Challenge moeten volgen, dit gaat ons allemaal aan. We maken ons met z’n allen te druk over vandaag en te weinig over morgen. Die gave aftrap door Jan Rotmans zou de ASRE eigenlijk moeten opnemen in het reguliere MRE- en MSRE-programma.

Vastgoedprofessionals denken altijd in termijn van financiële haalbaarheid. Onno Dwars was daarop een verfrissende uitzondering. Hij stelde dat de energietransitie vanzelf financieel haalbaar wordt, dus dan kun je maar beter vast beginnen. Bovendien is er meer rendement dan alleen financieel rendement. Wat ik heb geleerd uit de Master Challenge is dat mijn eigen bijdrage ertoe doet, daar ben ik mij nog bewuster van geworden.

De volgende Master Challenge die ik ga volgen is De Duurzame Stad, omdat het dicht tegen het onderwerp van de energietransitie aanligt. Duurzaamheid is voor mij breder dan alleen kijken naar materialen of hergebruik, ik denk dan meer aan toekomstbestendig. En ik vind het gewoon leuk om weer iets te leren.”

Wil je meer weten?


Lees hier alles over Master Challenges.

Deel deze post: