Een geslaagde reis naar Berlijn

Gepubliceerd op:

Een geslaagde reis naar Berlijn

8 oktober 2017 – 21 oktober 2017

Bij de opleiding Gebieds – en vastgoedontwikkeling is de studiereis naar Berlijn een verplicht onderdeel. Onnodig te zeggen, dat weinig tot geen studenten bezwaar hadden tegen deze ‘verplichting’. Tijdens het college een week voor de studiereis, kregen we een envelop met daarin het programmaboekje, een uitgebreide gids met activiteiten en onze boardingpass. Iets meer dan een week later, op woensdag om kwart over 1 ’s middags, verzamelden we op Schiphol om naar Berlijn te vliegen.

Woensdag

Eenmaal aangekomen in Berlijn, stond er een touring bus te wachten om ons naar het ‘Motel One’ hotel te rijden. Tijdens de rit werd door één van de twee ASRE-begeleiders een korte introductie voor de studiereis gegeven. Eenmaal aangekomen in het hotel, was er enkele uren tijd om ons op te frissen. Velen hadden echter meer behoefte aan een drankje in een nabijgelegen café, dus zo geschiedde. Die avond werd gedineerd in een trendy restaurant met een industriële en vrij typische Berlijnse look en feel. Na afloop van het diner zocht een groot gedeelte van de groep hun hotelkamer op, terwijl anderen toch nog op zoek gingen naar een alcoholische versnapering.

Donderdag

De volgende ochtend ging de wekker vroeg, want er was om 8 uur afgesproken voor het hotel. Terwijl enkelen nog enigszins kleine ogen hadden van de avond ervoor, kregen we een college aan de technische universiteit in Berlijn.

In de gebouwen die voorheen tot de fabriek van AEG behoorde, bevindt zich nu de campus van de Technische Universiteit van Berlijn. Het industriële karakter van de 19e eeuw binnen het complex kan niemand ontgaan zijn. In de REM (Real-Estate Management) afdeling werden we ingelicht over twee actuele aspecten wat betreft de ontwikkelingen op de woningvastgoedmarkt in Berlijn. Zo werd de vastgoedopgave van de stad Berlijn toegelicht door een docent van de TU en werd ons toegelicht hoe het realiseren van woongebouwen binnen de samenwerkingsvorm van “Baugruppe” in elkaar zit.

Na afloop van de colleges, gingen we in een nabijgelegen restaurant uitgebreid lunchen, waarna we ons richting de Nederlandse ambassade begaven. Dit was voor mij persoonlijk één van de hoogtepunten van de reis.

Het gebouw van de ambassade, dat enkele jaren geleden de Duitse architectuurprijs had gewonnen, had een indrukwekkende uitstraling. Er werd een rondleiding gegeven door de directeur cultuur, die naast een uitleg over het gebouw, ook een uitleg kon geven over de werkzaamheden van de ambassade in algemene zin. Hoewel het gebouw uiteraard aan alle mogelijke veiligheidsvoorschriften moest voldoen, had de architect toch gepoogd de transparantie in het gebouw te maximaliseren. Dit zag je met name terug in het glasgebruik aan de binnenzijde van het gebouw. Ook waren er enkele plaatsen in het gebouw waar je via een glazen vloer enkele verdiepingen naar beneden keek. De tour kende haar afsluiting in de ambtswoning (en bijbehorend dakterras) van de ambassadeur; een indrukwekkende woning die op dat moment niet bewoond werd.

Woensdagavond was vrij in te delen en werd op verschillende manieren ingedeeld. Zo was er een groep die pizza gingen eten en een café op zocht, waren er studenten die wat bezienswaardigheden op gingen zoeken in het centrum van de stad en besloten enkele studenten in de buurt van het hotel te blijven.

Vrijdag

Vrijdag werd een groot deel van de dag op de fiets doorgebracht. Eerst bezochten we één van de pionier projecten van Baugruppe, het zogenaamde ‘Urban krankenhaus Kreuzberg’. Daar zagen we hoe enkele architecten een verlaten ziekenhuis en verzorgingscomplex omgetoverd hadden tot een prachtig wooncomplex van 140 woningen.

Na de lunch brachten we een bezoek aan het park van Tempelhofer Feld. De locatie die tot 2008 de functie van vliegveld vervulde, was sinds 2010 bestemd als een park. Het park strekt over een afstand zo groot als van Amsterdam Centraal station tot het Rijksmuseum. In 2014 had de gemeente andere plannen voor het veld, namelijk de grond uitgeven aan vastgoedontwikkelaars. De Berlijnse burgers hebben zich hier echter tegen verzet en stemden in een bindend referendum met een meerderheid tegen de plannen van de politici en de (zoals onze socialistische gastheer het noemde) ‘Nasty Investors’. Volgens de linkse activisten, die op verschillende manieren hun aanwezigheid in het park kenbaar maken, is het feit dat het park nog bestaat aan hun inspanningen te danken.

Op vrijdagavond gingen we uitgebreid (en vrij chique) uit eten, wat voelde als de officiële afsluiting van de reis. Daarna ging een deel van de groep wat drinken in de stad en een ander deel van de groep terug naar het hotel. Concluderend was het niet alleen op inhoudelijk niveau een zeer geslaagde reis, maar heeft de studiereis ook een hele duidelijke netwerkfunctie; je leert andere studenten (in een minder formele setting) goed kennen.

Door Guus de Ruiter en Ziad Chawkat

Deze studiereis is een onderdeel van de opleiding Gebieds- en Vastgoedontwikkeling

Deel deze post: