‘Na college zit de lesstof al in mijn hoofd’

Gepubliceerd op:

Merel de Leeuw gaf als aandeelhouder in een groot makelaarskantoor in Amsterdam leiding aan een team van twintig medewerkers. Zij zegde per 1 september 2020 haar baan op en schreef zich in voor de MRE-studie aan de ASRE. “Ik wil een betere gesprekspartner zijn voor ontwikkelaars.”

Waarom koos je de MRE?
“Ondanks de breedte van mijn functie als nieuwbouwmakelaar zocht ik meer diepgang, wilde meer leren om een nog betere gesprekspartner te worden voor ontwikkelaars. De studie is te veelomvattend voor naast die hele drukke baan. Toen besloot ik mijn baan op te zeggen.

Ik bekostig de studie als ondernemer zelf. Soms moet je risico nemen om verder te komen. Mijn onderneming Blackbird O.Z. is per 1 september 2020 gestart. Ik geef als vastgoedconsultant advies aan marktpartijen als woningcorporaties, gemeenten en ontwikkelaars. En af en toe verkoop ik een bijzonder vastgoedobject, zoals laatst een Amsterdams rijksmonument dat casco werd verkocht. Heb het voor de verkoop laten stylen, om toch sfeer aan te brengen en aan de koper te laten zien wat je ermee kunt.”

Wat verwacht je van de studie?
“Ik sluit niet uit dat ik hierna ooit bij een projectontwikkelaar in het MT terecht kom, dat is immers waarvoor de studie opleidt. Het is een bewuste keuze om mijzelf te verbreden en dat wil ik ook in de praktijk toepassen. Maar dan moet ik wel mijn werkzaamheden over zeven dagen in de week kunnen spreiden. Ik heb een zoontje van 1,5 jaar. Als ondernemer kan ik mijn werk, studie en privé beter combineren. Dat lukt niet binnen elke organisatie.”

Hoe bevalt het studeren?
“Goed, maar het is wel even wennen om weer in de boeken te duiken. Het is lastig je lang achtereen te concentreren. Sessies achter het computerscherm van elf uur ‘s ochtends tot zeven uur ‘s avonds zijn best pittig. Ik hoop dat we snel weer de collegezaal in kunnen.

Het contact met de groep is erg leuk, afwisselend. In de pauzes bespreken we veel dingen uit ons dagelijks werk. De lesstof is geen droge theorie, maar heeft altijd een directe link met de praktijk. Ook de achtergrond van docenten is leuk en interessant, hun ervaringen en verhalen zijn inspirerend en motiverend.”

Wie is je rolmodel?
“Dat heb ik eigenlijk niet. Een aantal ontwikkelaars springt er voor mij uit door hun visie op innovatie en duurzaamheid. Zo’n visie en richting komt voort uit de ideeën van het management. Ik zie circulariteit als de toekomst.”

Hoe combineer je studie en een eigen bedrijf?
“Voor mij is het juist de oplossing om te kunnen studeren. Ik wil geen mensen ontmoedigen, maar de MRE vraagt wel wat flexibiliteit van je werkgever en je omgeving. Na een college zit de helft van de kennis voor het tentamen al in je hoofd. Maar als je maar met een half oor luistert, dan haal je er niet alles uit. De colleges hebben een hoog rendement, maar het gaat wel snel. Als je er dan even niet bij bent – fysiek of mentaal – is dat zonde.”

Heb je al een idee voor je scriptie?
“Tijdens colleges schrijf ik af en toe onderwerpen op, gekoppeld aan mensen uit mijn netwerk. Ik vraag mij dan af via welk contact ik verder onderzoek zou kunnen doen. Een goede onderzoeksvraag is het lastigst, maar zojuist had ik nog een bila met een opdrachtgever bij de gemeente Amsterdam. Die zei: ‘Als je ooit om een onderzoeksvraag verlegen zit, weet je ons te vinden.'”

Naam: Merel de Leeuw
Leeftijd: 38
Onderneming: Blackbird O.Z.
Functie: eigenaar
Opleiding ASRE: MRE 2020-2022

Deel deze post: