Metropoolregio Amsterdam leidt 17 ambtenaren op in vastgoedkunde

Gepubliceerd op:

De eerste lichting van zeventien deelnemers aan het opleidingstraject Integrale Gebiedsontwikkeling heeft vrijdag 30 juni een certificaat ontvangen uit handen van directeur Leo Uittenbogaard van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE) en secretaris-directeur Emiel Reiding van Metropoolregio Amsterdam (MRA). De feestelijke afstudeerceremonie vond plaats in het gebouw van de ASRE aan het Amsterdamse IJ.

De deelnemers aan het tweejarige studietraject zijn alle werkzaam voor gemeenten die deel uitmaken van de metropoolregio. De opleiding is opgezet naar aanleiding van de noodzaak de woningbouw in de metropoolregio te versnellen. Het afgelopen jaar is een tweede groep van start gegaan, een derde lichting start na de zomer.

Vergroten vastgoedkennis cruciaal

Het vergroten van de vastgoedkennis van ambtenaren binnen MRA is grotendeels gefinancierd door de provincies Noord-Holland en Flevoland, vertelt secretaris-directeur Emiel Reiding van MRA. “Om gebiedsontwikkelingen te realiseren is het cruciaal om goed opgeleide ambtenaren in de regio te hebben. Daarom is het ontzettend mooi dat de provincies een grote bijdrage leveren. Ik ben trots dat we binnen de MRA op deze manier kunnen samenwerken om onze gezamenlijke doelstellingen te bereiken”.

ASRE-directeur Leo Uittenbogaard wijst op de recente Kamerbrief van minister Hugo de Jonge waarin deze het politiek gevoelige dossier Grondbeleid aankaart. Hij signaleert daarin een gebrek aan ambtelijke capaciteit en kennis en kunde over de werking van de grondmarkt. “Snel het capaciteitsgebrek oplossen is lastig, maar kennis en kunde zijn niet het probleem. Mijn aanbeveling aan het ministerie is: huur niet meer consultants in, maar stimuleer het onderwijs over de grondmarkt.’’

Praktische insteek studieroute


De deelnemers zijn enthousiast over de praktische insteek van de ASRE-studieroute voor de MRA. “Ik kan het geleerde direct toepassen in de praktijk”, stelt deelneemster Hinke Zoodsma. “Ik heb geleerd dat je niet alleen naar financiële waarde moet kijken, maar naar meervoudige waardecreatie. Dus ook naar leefbaarheid, gezondheid, duurzaamheid en toekomstbestendigheid”, zegt medestudent Martine Sirks. “Ik ben trots dat ik nu mijn steentje kan bijdragen aan gebiedsontwikkeling in Nederland, het MRA-opleidingstraject heeft mij daarbij geholpen”, zegt Mark Koolhaas.

Afgestudeerden lichting 2021-2023

De zeventien afgestudeerden van de lichting 2021-2023 zijn: Kevin Brandau (gemeente Almere), Feija Bruinsma (gemeente Hoorn), Menno Cabooter (gemeente Alkmaar), Wilrik Karreman (gemeente Haarlemmermeer), Mark Koolhaas (gemeente Hilversum), Oscar Leemhuis (gemeente Zaanstad), Mimoun Maâtallah (gemeente Amsterdam), Martin Matthijsse (gemeente Purmerend), Floris van der Molen (gemeente Amsterdam), Marc van Seters (gemeente Amsterdam), Martine Sirks (gemeente Almere), Frank Slagter (gemeente Hilversum), Anton Smets (provincie Flevoland), Liza Twelker (Gemeente Amsterdam), Roland van Velthuyzen (gemeente Hilversum), Fleurence de Wilde (gemeente Haarlemmermeer), Hinke Zoodsma (gemeente Hoorn).

Integrale Gebiedsontwikkeling

De studieroute Integrale Gebiedsontwikkeling is ontwikkeld in samenwerking met de Metropoolregio Amsterdam en de provincies Noord-Holland en Flevoland. Het is een studietraject op maat, bestaande uit de ASRE online-opleidingen Vastgoedfinanciering, Recht bij Vastgoedontwikkeling en Vastgoedrekenen, aangevuld met de Executive Education-opleidingen Strategie voor Gebiedsontwikkeling, Locatieontwikkeling & Grondexploitatie en Woningontwikkeling.

Studieroutes voor organisaties

De studieroute voor de MRA is één van de opleidingstrajecten die de ASRE specifiek voor organisaties binnen de vastgoedsector heeft samengesteld. Andere voorbeelden zijn de opleiding Projectontwikkeling Nieuwe Stijl in samenwerking met de brancheorganisatie Woningbouwers NL en de studieroute Real Estate Valuation voor de instroom van academici in het meester-gezeltraject van het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT). Ook biedt de ASRE specifiek studietraject voor ambitieuze medewerkers van woningcorporaties. Een studieroute voor vastgoedprofessionals gericht op vastgoedexploitatie is in ontwikkeling.

Meer weten?

Neem voor meer informatie over studieroutes voor organisaties contact op met programmamanager Executive Education en ASRE online John Verhoeven van de Amsterdam School of Real Estate (j.verhoeven@asre.nl, 06 2148 7393).

Deel deze post: