MRE 1989: those were the days

Gepubliceerd op:

ASRE Header Home

De basis voor mijn vastgoedloopbaan werd gelegd op de HEAO in Eindhoven waar ik het ‘geluk’ had om in het eerste jaar van de differentiatie makelaardij terecht te komen. Mijn gehele loopbaan heeft zich afgespeeld in de vastgoedsector. Ik ben begonnen als assistent makelaar bij Boelens Jorritsma en vervolgens via de Wilma Schoeman makelaars, Bouwfonds, ABP en BPF naar mijn huidige functie directeur vastgoed bij Stadlander.

Het jaar 1989
1989, het jaar waarin zaken in vastgoed op de achterkant van de sigarendoos werden gedaan, en academisch geschoolde mensen een uitzondering waren binnen de vastgoedwereld. Netwerken met vrienden en elkaar de deal gunnen, was de setting waarin zaken werden gedaan. Het was een periode waarin mensen als Wim Rust en Simon Boon de eerste vastgoed rekensessies organiseerden en de HP 12B als rekenwonder werd geïntroduceerd om een DCF en een IRR te berekenen.

1989 was ook het jaar dat de Amsterdam School of Real Estate, naar voorbeeld van de MIT, het levenslicht zag. De start was zoals het bij een nieuwe opleiding hoort: met zijn allen, docenten en studenten, pionieren en zoeken naar de juiste weg. De colleges waren in de avonduren op de bovenste etage van een oud gebouw van de UvA. Van catering en andere extra’s was geen sprake. De (praktijk)docenten en professoren waren allen op zoek naar de vorm en inhoud van de colleges. Het niveau van de docenten was erg hoog. De samenstelling van de MRE-groep was zeer divers: met illustere namen als Thie Liebe Ari Damhof, Christine Oude Veldhuis, Rob Crassee en Tom van der Ven.

De opleiding kwam voor mij op een moment dat Schoeman makelaars toe was aan een nieuwe professionaliseringsslag om zich verder te onderscheiden binnen de makelaarsbranche. Ik was gezien mijn achtergrond en functie de meest aangewezen persoon.

De MRE aan de basis van mijn ontwikkeling
Als ik terugkijk is de MRE-opleiding de basis geweest om mijzelf blijvend te ontwikkelen en heb ik inmiddels diverse Masteropleidingen afgerond, de Master in Marketing, een doctoraal bedrijfskunde en het Senior Executive Program. Tenslotte ben ik als RICS member al 20 jaar actief o.a. als counselor en assessor.

Als lid van de MRE alumnivereniging ben ik aanwezig op interessante bijeenkomsten en niet te vergeten de jaarlijkse Night of de Masters.

Van de eerste MRE-lichting

Naam: Wim Maas
Functie: Directeur vastgoed bij Stadlander
Leeftijd: 64

Serie van 3
Dit artikel is de eerste van een serie van drie artikelen vanwege het 30ste jubileumjaar van de MRE.

Interesse in de MRE?
Heeft bovenstaand verhaal je enthousiast gemaakt? In september start de 30ste jaargang en er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.
Neem vrijblijvend contact op met Nynke Wagenaar (n.wagenaar@asre.nl of 06 39112941) om jouw mogelijkheden te bespreken of kijk voor meer informatie op www.mre.nl

Deel deze post: