“Nu wil ik nog verder de diepte in”

Gepubliceerd op:

Rosemarie Klapwijk werkt als acquisiteur en woningontwikkelaar bij Friso Bouwgroep in Sneek. Zij volgde de opleiding Vastgoedrecht bij Ontwikkeling aan de ASRE.

Rosemarie Klapwijk koos de opleiding Vastgoedrecht bij ontwikkeling omdat zij begin 2021 doorstroomde naar een nieuwe functie binnen het bedrijf. Van woonadviseur Nieuwbouw werd zij verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwbouwwoningen en woningen in erfgoed- en transformatie-objecten. “In zo’n nieuwe functie ontbreekt het je aan specifieke jarenlange ervaring. Bovendien vind ik het leuk om mij zelf te ontwikkelen en iets nieuws te leren. “

Eén van de belangrijkste dingen die zij leerde, is dat het recht vaak geen binaire antwoorden kent: er is in de praktijk vaak geen zwart of wit, of ja of nee. “Je hebt al snel een specialist nodig om iets tot in detail zeker te weten. In contracten heb je naast het juridische deel ook het taalkundige deel, waarnaar je moet kijken. Ik ontdekte bijvoorbeeld hoe belangrijk het is altijd op te nemen wat de bedoeling van de betrokken partijen is.”

Het meest leerde Klapwijk van de voorbeelden die docenten uit hun eigen ervaring met de studenten deelden. “Zij zijn niet alleen docent, maar ook zelf actief in de vastgoedsector. Daardoor leggen zij niet alleen de systematiek uit, maar maken met voorbeelden duidelijk hoe dat er in de praktijk uitziet.”

Belastingen favoriet

Haar favorieten waren docent Indirecte belastingen Gerben Markerink en docent Vastgoedrecht Ines Keetell-Homringhausen. “Als ik opnieuw een studie zou kiezen, zou ik voor Rechten gaan. Een masteropleiding als de MSRE staat op mijn verlanglijstje, ik wil qua kennis graag nog verder de diepte in. ”

In haar werk heeft Klapwijk verschillende rollen, afhankelijk van de aard van het project. Soms begint dat met de keuze of een project wèl of niet wordt aangekocht en doet zij haalbaarheidsonderzoeken. Ook is zij betrokken bij projecten in opdracht van derden. “Dan ben ik meer projectleider en zorg ik ervoor dat het technisch, juridisch en praktisch steeds naar een volgende fase komt.”

Parate kennis

Ze merkt dat zij na de opleiding over meer parate kennis beschikt en daardoor efficiënter werkt. “Het is handig dat ik in een gesprek de terminologie paraat heb en niet achteraf nog van alles moet uitzoeken.”

Veel onderwerpen uit de lesstof heeft Klapwijk direct in de praktijk kunnen toepassen, vertelt zij. “Bijvoorbeeld de procedure voor het wijzigen van een bestemmingsplan. Ook probeer ik de tips over fiscaliteit toe te passen en de timing van de overdracht en het vastleggen van contracten daarop af te stemmen. En de kruimelgevallenregeling, waardoor in specifieke gevallen kan worden afgeweken van het bestemmingsplan en je alleen een reguliere vergunning nodig hebt.”

Benieuwd naar onze opleiding Vastgoedrecht bij Ontwikkeling? Klik hier.

Deel deze post: