“Om mij breed te ontwikkelen, koos ik de MRE”

Gepubliceerd op:

Eric Maarschalk is fondsmanager bij Yvastgoed, de dochter waarin woningcorporatie Ymere een deel van haar vrijesectorwoningen heeft ondergebracht. Hij studeert binnenkort af als Master in Real Estate (MRE).

Hoe ben je het vak in gerold?
“Tien jaar geleden ben ik als trainee – als enige, het was toen crisis – begonnen bij DTZ Zadelhoff. Op weg van mijn studentenhuis in Amsterdam Oud-Zuid naar mijn studie Bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit kwam ik altijd langs het kantoor naast het Hilton. ‘Dat is wel iets voor mij’, dacht ik dan telkens. Dus na mijn studie en een wereldreis ben ik daar binnengestapt.”

Hoe kwam je erop de MRE te doen?
“Toen ik aan de Zuidas werkte, zag ik dat veel inspirerende mensen in het vastgoed de MRE hebben gedaan. Dus leek het mij verstandig die ook te doen. In mijn traineeship bij DTZ begon ik als taxateur, daarna schoof ik door naar de afdeling Capital Markets. Na deze specialistische ervaring wilde ik mij breder ontwikkelen. Ik ambieerde een algemene vastgoedfunctie zoals fondsmanager, wat ik nu ook ben bij Ymere-dochter Yvastgoed BV.

Bij mijn overstap naar Ymere kreeg ik de kans om de MRE-opleiding te gaan volgen. Daar werkte ik aan de portefeuillestrategie, missie en visie voor de BV. Daarna werd mij de mogelijkheid geboden om de uitgewerkte strategie uit te voeren in praktijk. Dit in mijn huidige rol als fondsmanager. Het mooie is dat ik daarbij alle modules uit de MRE-studie direct in de praktijk kan toepassen.”

Je deed de MRE in coronatijd, hoe was dat?
“Er was een groot verschil tussen het eerste jaar – niets aan de hand – en het tweede jaar, waarin de pandemie uitbrak. Ik ben heel blij dat iedereen in mijn groep elkaar al uitgebreid had leren kennen. Het eerste onderdeel was direct de studiereis, top. In het tweede jaar heeft de ASRE al het mogelijke gedaan de studie door te laten gaan, maar de dynamiek was toch anders. De laatste twee onderdelen waren urban management – alle locatiebezoeken vervielen – en de scriptie, twee onderdelen dus waarbij we nauwelijks contact met elkaar hadden.

Privé was dat juist heel anders. Zonder corona had ik nooit zoveel tijd met mijn gezin kunnen doorbrengen. Tijdens corona zijn wij van Amsterdam naar de omgeving Haarlem verhuisd. De combinatie met studeren was pittig maar goed te doen. Ik geloof dat ik een van de snelste scriptieschrijvers ever ben, ik was in juli al klaar. Maar doordat de studiereis door corona steeds werd uitgesteld, studeer ik dit jaar af.”

Welke vakken vond je het tofst?
“Het vak strategisch management van Rodria Laline vond ik inspirerend. Dat vak is zo breed, er is zoveel te vertellen. En natuurlijk Investeringsanalyse van Cees Koomen. Ik heb bedrijfskunde gestudeerd aan de VU, maar vond deze manier van onderwijs over balans en jaarrekening heel handig en prettig gepresenteerd, zodat iedereen het direct snapte. Had ik het maar zo tijdens mijn studie geleerd.”

Wat ga je hierna doen?
“Ik zit nu bij Ymere en volg een interne managementopleiding, een carrièretraject. Dat is leuk, minder intensief dan de MRE. Wellicht kan ik intern nog een mooie stap zetten. Daarna ga ik misschien als zelfstandig ondernemer mijn eigen fonds opzetten.”

Meer weten?
Lees hier alles over de MRE-opleiding aan de ASRE.

Deel deze post: