‘Ondermijning is een zaak van ons allemaal’

Gepubliceerd op:

Hoe houd je rekening met onzichtbare dreigingen in de samenleving? Tijdens een ontbijtsessie bij de Provada werden 25 ASRE-alumni hierover bijgepraat door oud-inlichtingenofficier Jelle Postma en ex-NCTV-adviseur Lou Errens.

De democratie ligt onder vuur. Allerhande individuen, organisaties, partijen en staten ondergraven de democratische structuren door het heimelijk verspreiden van hun ideeën en acties om hun doelen te realiseren. Meestal maken zij daarbij gebruik van legale middelen, feitelijk dus niet strafbaar. Zij bewegen zich daarbij in het grijze gebied tussen criminaliteit – het jachtterrein van politie en het Openbaar Ministerie – en terrorisme en statelijke agressie, waarvoor landelijke inlichtingendiensten waken. “De bestrijding van dit gif is onze verantwoordelijkheid, als burger en vastgoedprofessional”, zegt Jelle Postma, oprichter en ceo van Justice for Prosperity.

“We hebben het niet over de bekende ondermijning door criminelen of Russische en Chinese cyberaanvallen”, zegt Postma tegen het publiek van zo’n 25 MRE- en MSRE-alumni. Er zijn in de vastgoedsector inmiddels allerhande checks & balances gericht op het voorkomen van witwassen, illegale prostitutie, mensenhandel en de productie van verdovende middelen. Ook de onbedoelde financiering van terrorisme wordt inmiddels door allerhande regels en systemen geblokkeerd. Maar waar gaat het dan wel om? Dat maken Postma en zijn compagnon Lou Errens duidelijk in de vorm van een korte quiz.

Harry Potter of Charles Darwin?
Postma en Errens vragen de vastgoedprofessionals waaraan zij denken bij het horen van de kreet ‘The Natural Order’. Harry Potter? Charles Darwin? Nee, het verwijst naar een gezin bestaande uit een blanke man, dito vrouw en hun kinderen – dus geen samengesteld gezin of partners van hetzelfde geslacht. The Natural Order wordt in de VS door verschillende organisaties gezien als tegenwicht voor de dreigende verdwijning de witte mens.

Wat zou ‘Agenda Europe’ kunnen zijn? Een programma om de gevolgen van de coronapandemie te bestrijden? Een uitwisselingsprogramma voor Europese studenten? De Franse lobby om het hoofdkantoor van de Verenigde Naties te verplaatsen naar Parijs? Nee, het is geheim plan aangetroffen door Wikileaks waarin een netwerk van personen, politici en organisaties ideeën voor de Europese samenleving op een rij zet, inclusief manieren om deze te realiseren.

Verdwenen meisjes
Zo blijkt de campagne ‘Vanishing Girls’ niet afkomstig van VN Women, geen actie van Interpol tegen kinderporno en geen Rode Kruis-campagne voor de opvang van Nigeriaanse meisjes ontvoerd door Boko Haram. Het is een publiekscampagne in India van een anti-abortusorganisatie uit de VS. “Natuurlijk heeft iedereen recht op zijn overtuiging, maar in deze campagnes worden jaarlijks honderden miljoenen euro’s gestoken. Onder de vlag van verdwijnende meisjes, in plaats van anti-abortus. Geen probleem, zolang het democratische proces wordt gevolgd. Dit is het manipuleren van de maatschappij”, stelt Errens.

Justice for Prosperity schreef onlangs een rapport met “een buslading voorbeelden” waarin de modi operandi van dergelijke organisaties wordt geanalyseerd. “Wij hebben gekeken naar de methodieken die worden ingezet om de maatschappij een bepaalde kant op te manoeuvreren, zonder dat het expliciet wordt gemaakt. Je gaat het pas zien als je het doorhebt, om met Johan Cruijf te spreken”, zegt Postma. De meestal conservatieve organisaties vormen een hecht wereldwijd netwerk waarbij het bestuur van de ene club optreedt als spreker of expert bij evenementen van de ander. “Je hoeft niet lang online te peuteren om de personele relaties bloot te leggen. Het gaat daarbij vaak om bekenden uit bedrijfsleven en politiek. Ook van Nederlandse partijen als SGP en CU”, vertelt Errens.

Privémeningen
“Politiek en ideologie zijn juist de dingen waarover wij het als vastgoedprofessionals onderling nooit spreken, privémeningen. Wij kijken naar regelgeving, financiële soliditeit en betrouwbaarheid”, constateert voorzitter Yorick Meefout van de alumnivereniging AAAMRE. Ook hij heeft een voorbeeld uit zijn tijd bij een Amsterdamse woningcorporatie. “Bij de herontwikkeling van een wijk ontstond een plan voor een moskee met buurtactiviteiten, fietslessen voor vrouwen, koffie-uurtjes. Het geld voor de bouw kwam uit crowdfunding. Op de laatste dag stortte een Saoedische prins de ontbrekende miljoenen. Bij oplevering was het complete moskeebestuur vervangen door salafisten en worden er vooral koranlessen gegeven.”

“Voor alle duidelijkheid: wij zijn niet voor het een en tegen het ander”, zegt Errens. “De kopstukken van Blackstone hebben na de bestorming van het Capitool op 6 januari 2022 verklaart dat dit echt niet oké was, hoewel zij eerder door dik en dun Trump steunden. Overtuigingen spelen een rol, ook in de vastgoedsector. Deze worden belangrijker bij het maken van keuzes. Kijk naar pensioenfondsen, die investeren ook niet meer in wapenproducenten.”

Wie?

Jelle Postma is oprichter en ceo van de Justice for Prosperity Foundation. Hij is voormalig inlichtingenofficier bij de AIVD, programmamanager bij de NCTV en senior diplomaat voor de Verenigde Naties in New York. Hij is expert op het gebied van bestrijding van (digitale) ondermijning en desinformatie, terrorisme en georganiseerde criminaliteit.

Lou Errens is jurist en onderzoeker en strategisch adviseur bij de Justice for Prosperity Foundation. Zij was senior adviseur bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de NCTV en onafhankelijk adviseur voor de OVSE en VN in onder meer de Balkan, Azerbeidzjan en Rwanda. Zij is expert op het gebied van het bestrijden van terrorisme, ondermijning, social justice issues en internationale samenwerking.

(v.l.n.r.) Jelle Postma, Lou Errens, Johannes van Bentum

Wat?
De ontbijtsessie
– wie vroeg arriveerde kon nog bij de RAI parkeren – werd door de Amsterdam School of Real Estate georganiseerd in samenwerking met de alumniverenigingen AAAMRE en MSREAA van respectievelijk de Master of Real Estate en Master of Science in Real Estate. Heb je een diploma van één van beide opleidingen, word dan lid van de alumnivereniging. Die organiseert elk jaar vrijwel maandelijks allerhande activiteiten met als doelen kennisoverdracht en de versterking van het netwerk van de alumni binnen de vastgoedsector. Daarmee is het – veelal declarabele, maar altijd aftrekbare – lidmaatschap een nuttige én aangename investering in de toekomst.

Deel deze post: