Of het nu gaat om de prijs die een koper bereid is te betalen voor een woning, het bepalen van de exploitatietermijn van een kantoor of het toetsen van een opbrengst aan de interne rendementsdoelstelling, beslissingen in de vastgoedkunde hebben altijd een financieel gevolg. Inzicht in de wijze waarop en op basis van welke parameters de berekening tot stand is gekomen, is dan ook van groot belang voor vastgoedprofessionals. Alleen dan kunnen besluiten op een afgewogen manier genomen worden.
Met uitzondering van de plenaire sessie volg je het programma Vastgoedrekenen online. Dit bestaat uit drie online modules met adaptieve leerpaden, om zoveel mogelijk aan te sluiten bij het kennisniveau van de student. Naast videocolleges, ondersteunend en verdiepend studiemateriaal wordt er uitgebreid gericht oefenmateriaal aangeboden indien de student daar behoefte aan heeft. Tevens worden er (twee)wekelijkse vragenuurtjes via livestreamsessies georganiseerd waar studenten terecht kunnen met vragen. Zodra een student een onderwerp onder de knie heeft, gaat hij door naar een volgend onderwerp.
Aan bod komen: rekenen met rente, de tijdwaarde van geld, bruto aanvangsrendement (BAR), netto aanvangsrendement (NAR), Discounted Cash Flow (DCF), Internal Rate of Return (IRR), exit yield en verschillende exploitatieberekeningen. Daarnaast leer je hoe een ontwikkelaar rekent en waarop hij stuurt. Je berekent wanneer het interessant is om een gebouw te (her)ontwikkelen en wat de waarde is van het vastgoed voor en na herontwikkeling. Na het volgen van de opleiding ken je de meest gebruikte rekentechnieken in vastgoedkunde en kun je deze toe te passen. Je hebt inzicht in de onderdelen van een financiële onderbouwing, je kunt deze op waarde schatten en je bent in staat de meest voorkomende berekeningen te maken.
Vastgoedrekenen online is opgebouwd aan de hand van de volgende hoofdthema’s:
- Basis Excelvaardigheden en financiële rekenkunde
- Rekenen in de beleggingsfase
- Rekenen in de ontwikkelingsfase
Inschrijving is mogelijk via online inschrijfformulier
Optimaal studierendement
Om je optimaal te laten studeren, heeft de ASRE de opleiding Vastgoedrekenen online opgebouwd uit een online leerprogramma en een casusopdracht die je in groepsverband uitwerkt. Deze essentiële combinatie van onderwijsvormen, die je grotendeels kan volgen waar, wanneer en in welk tempo je maar wil, zorgt ervoor dat je de leerdoelen optimaal begrijpt en kunt toepassen.
Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je een certificaat van de Amsterdam School of Real Estate.
Voor wie
Vastgoedprofessionals met enige kennis van Excel die ervaring willen opdoen in financiële rekenkunde, vastgoedprofessionals die hun rekenvaardigheid willen opfrissen, deelnemers aan andere korte opleidingen van de ASRE.
Aanmelden, toelating & kosten
Wanneer jij je inschrijft voor de opleiding Vastgoedrekenen online betekent dit dat je per direct van start kan gaan. De inschrijving geldt voor het collegejaar (sep 2024-jul 2025) en gedurende het jaar kan je op elk gewenst moment instromen. Bij inschrijving maak je een keuze voor één van de vier aangeboden plenaire sessies. Via het inschrijfformulier tref je de status van alle plenaire sessies (vol/wachtlijst/open). Bij een studiebelasting van ca. 4u per week kan je het gehele programma binnen een tijdsbestek van 10 weken doorlopen. De studiebelasting bedraagt ongeveer vier uur per week en afronding van deze opleiding levert 14 PE-punten op. De kosten zijn inclusief studiemateriaal.
Als toelatingseis geldt hbo werk- en denkniveau. Deelnemers dienen te beschikken over een laptop met een recente, volledige versie van Microsoft Excel.
Inschrijven is mogelijk via het online inschrijfformulier. Indien je twijfelt over het instroommoment, neem dan voor overleg contact op met Stephanie Morssinkhof, 0639112942
Instroom mogelijk gedurende gehele collegejaar sep-jul.