Student en docent over belang Werking van de Woningmarkt

Gepubliceerd op:

De Nederlandse woningmarkt, de grootste vastgoedcategorie in Nederland, heeft directe invloed op alle inwoners. Om inzicht te krijgen in de woningvraag van de toekomst, de ontwikkeling van woningprijzen en het waarborgen van betaalbare woningen, biedt de opleiding Werking van de Woningmarkt antwoorden. De Amsterdam School of Real Estate sprak met Roelfke Buitink (docent aan de ASRE en vastgoedadviseur Residential Research), en Noortje van der Have (alumna en senior gebiedsontwikkelaar bij de Alliantie regio Amersfoort), over hun ervaring met de opleiding en hun perspectieven op de vastgoedmarkt. 

Het belang van Werking van de Woningmarkt 

Noortje van der Have
Noortje van der Have

Noortje legt uit hoe de opleiding haar beter maakt als vastgoedprofessional: “Vanuit mijn rol als senior gebiedsontwikkelaar ben ik dagelijks bezig met de toekomst van ons vastgoed in wijken en buurten. Ik verbind mensen, middelen, organisaties en belangen, met als doel om het leven in wijken en buurten een stukje prettiger te maken. Dat betekent ook het plannen van projecten die gaan over herstructurering, nieuwbouwontwikkelingen, transformaties en investeringen in bestaand vastgoed. De opleiding Werking van de Woningmarkt biedt voor mij een holistisch beeld. De woningmarkt is namelijk een complexe markt waarin verschillende factoren samenkomen, zoals hypotheekrentes, bouwkosten, afzet en wet- en regelgeving op de huurmarkt. Ook locatie en gebruikers van vastgoed spelen een belangrijke rol.  Vanuit mijn werk ken ik de kant van woningcorporaties goed, dus het is extra interessant om de woningmarkt vanuit andere perspectieven te benaderen.” 

Roelfke Buitink
Roelfke Buitink

Roelfke Buitink beaamt dit: “De opleiding biedt een goed beeld van hoe de woningmarkt functioneert. Alle aspecten worden belicht, zowel de vraag- als de aanbodkant. De kennis die tijdens de online sessies wordt opgedaan, wordt vervolgens toegepast in casestudy’s tijdens de plenaire sessies, waarbij studenten ook concrete oplossingen bedenken voor woningbouw vraagstukken.” 

 

Waardevol voor een brede doelgroep 

Hoewel Noortje haar ervaring vanuit de woningcorporatiebranche deelt, benadrukt Roelfke dat de opleiding een bredere doelgroep bedient: “De opleiding is interessant voor iedereen die te maken heeft met de woningmarkt. Zelfs als je weinig voorkennis hebt, is het een waardevolle opleiding. Ook als je bijvoorbeeld slechts met één specifiek aspect binnen de woningmarkt te maken hebt, zoals asset management, techniek of financiën, biedt de opleiding waardevolle inzichten. Alle aspecten van de woningmarkt komen aan bod.” 

Verbinden van theorie en praktijk 

Noortje legt uit waarom ze voor de Amsterdam School of Real Estate heeft gekozen: “Ik heb eerder een opleiding gevolgd bij de ASRE en daar veel van geleerd. Het is interessant om theorie en praktijk met elkaar te verbinden en collega’s uit de vastgoedsector te ontmoeten.” Roelfke vult aan: “Een groot aantal van de docenten komt uit de praktijk. Zij weten daardoor goed wat de laatste trends en ontwikkelingen zijn, maar ook hoe de theorie in de praktijk van de woningmarkt wordt toegepast. De theorie kan zodoende met veel praktijkvoorbeelden goed worden uitgelegd. Daarbij kom je bij de ASRE in contact met collega’s die ook werkzaam zijn binnen hetzelfde vakgebied, wat leuk en interessant is.” 

Flexibel leren met blended learning 

De opleiding Werking van de Woningmarkt is een blended course, een kort grotendeels online leerprogramma met een studiebelasting van 2 tot 4 uur per week.  

Noortje is enthousiast over de blended course-aanpak: “Het is prettig dat de opleiding overzichtelijk is qua doorlooptijd. De colleges zijn online te volgen, wat voor mij een doorslaggevende factor was om de opleiding te volgen. Gelukkig vond niet alles online plaats en was er een afsluitende plenaire sessie met andere studenten. Het kunnen leren op momenten die jou het beste uitkomen en wanneer je de energie hebt om de stof op te nemen, is een groot voordeel van blended learning. Het voelt niet als een last, maar vooral als interessant en leerzaam. Het is waardevol om de eindopdracht fysiek met andere studenten te doen en informatie uit te wisselen.” 

Ook de woningmarkt doorgronden in 6 weken? 

Ga direct naar de opleidingspagina voor de startdata en inschrijving of neem contact op met Stephanie Morssinkhof via s.morssinkhof@asre.nl.  

Deel deze post: