Student Inleiding Vastgoedkunde: “De mens moet centraal staan.”

Gepubliceerd op:

Door: Arthur Marquard

Soms sluiten heden en verleden, vastgoedinhoud en ambitie, naadloos op elkaar aan. Zoals in het verhaal van Bianca van Oijen (studente Inleiding Vastgoedkunde) en de locatie die zij heeft gekozen voor een interview.

De Zonnestraal

Het gesprek begint met een fietstocht over de Hoorneboegse heide en landgoed de Zonnestraal. Deze plek heeft zij zelf uitgekozen als inspirerende ontmoetingsplaats. Ooit was het een sanatorium voor Amsterdamse diamantwerkers met tuberculose, nu is het een locatie waar, bedrijven, wonen, zorg, sport, natuur en horeca elkaar ontmoeten.

Even later, in de brasserie op het terrein, verraden haar ogen en haar geanimeerde vertelstijl haar passie voor vastgoed in het algemeen en de Zonnestraal in het bijzonder. “Deze locatie heeft alles van vandaag, met de uitstraling van vroeger”, zegt ze. “Het heeft een grote diversiteit en inclusiviteit. Bedrijven, wonen en maatschappelijke functies komen er samen, alles met behoud van de oorspronkelijke ziel.”

Bianca heeft van origine een strategische marketingachtergrond: “Als je impact wilt maken moet je met scherp schieten – een duidelijke propositie op het juiste moment voor een duidelijke doelgroep. Dat is naar mijn idee wat Zonnestraal uniek maakt. Het is ooit gebouwd voor een duidelijke doelgroep, de mens met arbeidsgerelateerde longproblemen. Als je één doelgroep echt goed bereikt maak je impact en ontstaat er een olievlek naar meer doelgroepen”.

Als je impact wilt maken moet je met scherp schieten”

Inleiding Vastgoedkunde

Na 17 jaar ING en 3 jaar Rabobank, op steeds hogere posities, kreeg zij heel wat mee van hypothecaire financieringen. Afgelopen jaar werd zij gevraagd om de overdracht van een vastgoedbedrijf te mogen begeleiden als (algemeen) directeur, een familiebedrijf met woningobject en -projecten in Nederland en Duitsland. Hier komt de opleiding Inleiding Vastgoedkunde in haar vizier. “Omdat ik vanuit mijn financiële achtergrond vooral vanuit een bancair perspectief naar vastgoed kijk, wilde ik mijn kennis verbreden. De opleiding biedt mij deze mogelijkheid. Ik merk dat vastgoedspecialisten en financiers vaak een andere taal spreken. Het is mooi om nu aan de andere kant van de tafel te mogen zitten.”

Woningmarkt

Binnen het spectrum van de vastgoedkunde heeft de woningmarkt haar speciale interesse. “Ik merk dat vastgoedprofessionals vanuit de stenen denken en financiers vanuit de leningratio’s, maar het is uiteindelijk de mens die centraal zou moeten staan. Zo zou voor de mensen in de middengroepen huur- en koopwoningen gebouwd moeten worden, financiering vaker mogelijk moeten zijn, eventueel met sociale steun, om doorstroming op de woningmarkt te stimuleren. Een woning zelf is namelijk niet sociaal, een mens is sociaal en heeft mogelijk ondersteuning nodig. Nu richt men zich meestal op het object, de (sociale) woning. Het gaat niet alleen om stenen of cijfers, maar om een doelgroep: mensen met een woningprobleem. Bepaal eerst welk probleem we nu eigenlijk willen oplossen en voor wie. Ik vind dat dat soms over het hoofd gezien wordt.”

Met het volgen van de opleiding en haar groeiende interesse in de woningmarktproblematiek en nu haar opdracht bij het vastgoedbedrijf afloopt is zij zich breder aan het oriënteren. “Ik weet nog niet precies wat ik ga doen, mogelijk wel richting strategie en management bij een woningcorporatie omdat de problematiek rondom wonen mij trekt.”

Over één ding is zij duidelijk, daar wil zij zich voor hard maken. “Of het nu over woningen gaat, over financiering of strategie: de mens moet worden teruggebracht en centraal staan in de discussies.”

Meer weten over Inleiding Vastgoedkunde?
Ga naar de opleidingspagina

Inleiding Vastgoedkunde woningmarkt

Deel deze post: