Een aantal keren keerde hij al terug naar de ASRE voor een opleiding. Senior medewerker Vastgoed Jan-Willem Tijman van de Amsterdamse woningcorporatie Lieven de Key deed de afgelopen tijd vier kortere en een langere vastgoedopleiding. Nu overweegt hij enkele deelopleidingen van de Master of Science in Real Estate.
Aanvankelijk wilde Tijman banketbakker worden, maar het op grote schaal produceren van taartjes bleek niet zijn ding. “De passie voor eten is gebleven en ik bak nog graag taarten voor verjaardagen van mijn neefjes en nichtjes”, vertelt hij. Toen het banketbakkersvak afviel, kwam hij in de vastgoedsector terecht als makelaar. “Het waren de hoogtijdagen toen woningen zichzelf verkochten en iedereen overbood.” Hij volgde een hbo-opleiding en liep stage bij Ahold. Daar kwam hij in aanraking met projectontwikkeling. “Inmiddels werk ik alweer zo’n vijf jaar bij Woonstichting Lieven de Key. Daar houd ik me daar bezig met complexmatige aan- en verkoop.”
Verdieping van vastgoedkennis
De belangrijkste aanleiding om naar de ASRE te gaan was zijn wens beter te worden in het opstellen van exploitatierekeningen. Langzaam rijpte een studieplan. “Ik zocht een algehele verdieping van mijn vastgoedkennis, met als doel om door te stromen naar de deelopleidingen van de MSRE.”
Tijman begon met de opleiding Waarderen van Vastgoed. “Vastgoedtaxaties kom ik veel tegen in mijn werk. Pas als je een waarde hebt, kun je ermee gaan rekenen. Ik heb als tweede opleiding Vastgoedrekenen gedaan, daarna Woningontwikkeling om beter zicht te krijgen op hoe de vastgoedsector werkt. Bij complexere waarderingen kan ook een ontwikkelcomponent om de hoek kijken. Daarna deed ik de vervolgopleiding Vastgoedrekenen II. Na die vier kortere opleidingen had ik behoefte aan een bredere opleiding, dat werd Inleiding Vastgoedkunde.”
Het is hooguit vijf minuten fietsen naar de ASRE vanaf het Amsterdamse kantoor van Lieven de Key aan de Hoogte Kadijk, met zicht op de leeuwen, olifanten en flamingo’s van Artis. Enkele van zijn collega’s volgen er de MRE- of MSRE-opleiding. Veel van de lesstof uit de opleidingen kan hij direct toepassen in de praktijk. “Ik wil elk jaar iets van een opleiding doen.”
Naast kennis ook een netwerk
De colleges zijn hem goed bevallen. “Het kennisniveau ligt hoog, de docenten zijn gemotiveerd en de accommodatie is prettig.” Hij waardeert ook de inspanningen van de ASRE om een onderlinge band te smeden tussen studenten. Naast kennis biedt de opleiding hem daardoor ook een netwerk. Bij borrels komt hij regelmatig bekende gezichten uit de collegezaal tegen. “Dat is een mooi kapstokje om een gesprek te beginnen.”
In zijn werk bij de woningcorporatie komt hij ook mensen die hij kent van de ASRE tegen. Zoals docent Phlip Boswinkel, partner bij de Haagse projectontwikkelaar Local, samen zijn ze betrokken bij een pilot op Sloterdijk. “De vastgoedsector is een heel klein wereldje, zo’n netwerk is superwaardevol.”
Bouw je eigen studieplan
Bij het uitstippelen van zijn studieplan heeft Tijman tot nu toe vooral zijn eigen keuzes gemaakt. “Ik heb nu wel een overleg gepland met studieadviseur Lot Slatman voor mijn vervolgopleiding bij de ASRE: ik wil in elk geval enkele deelopleidingen van de masteropleiding MSRE doen. Als eerste investeringsanalyse, één van de kernvakken.”
Meer weten?
Het multidisciplinaire vak van vastgoedprofessionals wordt steeds complexer. Met een selectie uit de verschillende opleidingen van de ASRE, gecombineerd tot een studieplan, worden kennislacunes gevuld. Op een manier die goed te behappen is qua studiebelasting. Een studieplan biedt niet alleen richting, maar geeft ook invulling aan persoonlijke ambities.