Studiereis naar New York, de stad van uitersten

Gepubliceerd op:

AMRE Studiereis naar NY, de stad van uitersten

De studiereis naar The Big Apple is door de MRE-groep 2017-2019 als informatief, gezellig en bijzonder leerzaam ervaren. Het programma bestond uit het bezoeken van de nieuwste hotspots in The Big Apple en het bijwonen van presentaties van onze Amerikaanse vakbroeders.

Hoog en hip
Zondagavond werd afgetrapt met een gezellige borrel in het hippe Ace Hotel. De volgende dag op naar New York University, waar we een college van John Leslie volgden, over de vastgoedmarkt in New York en Tim Savage vervolgens de opkomst van proptech behandelde. ‘s Middag bezochten we het ‘One WTC’, waar we een presentatie kregen over dit nieuwe, prestigieuze, iconische en hoogste gebouw van de stad en het property management van dit gebouw. Daarna hadden we vanaf het One World Observatory een adembenemend uitzicht over de stad. De dag werd afgesloten met een maaltijd in één van de hipste restaurants van New York City; alweer een bijzondere ervaring.

Dutch Connection
Met het gevoel alsof we al dagen in de wereldstad hadden doorgebracht, begonnen we dinsdag met een bezoek aan de nieuwe hotspot Hudson Yards en beklimming van de imponerende The Vessel als trekker van het shopping centre van Hudson Yards. Onder leiding van professor Barry Hersh hebben we vervolgens een uitgebreide tour over de Highline gedaan en de impact van dit project op de vastgoedontwikkeling in de omliggende wijk geanalyseerd.

‘s Avonds was er tijd voor vertier: we bezochten een Yankees baseballgame in The Bronx: Woensdag werd ons, tijdens een rondleiding op de Brooklyn Navy Yard, de planning en uitvoering van dit herontwikkelingsproject uit de doeken gedaan. Daarna op de pedalen door Brooklyn! Op de fiets hadden we alle tijd om de ‘Dutch Connection’ van dit stadsdeel te ervaren, die ook in straatnamen en architectuur van de bebouwing terug te vinden is. Onze eigen Nederlandse connectie vond plaats in een pub tijdens de halve finale Ajax–Tottenham. Het verlies van Amsterdam heeft de pret niet mogen drukken.

Empire State of Mind
Donderdagochtend troffen wij in The Empire State Building de CEO van Empire State Realty Trust, Anthony E. Malkin, een vastgoedmagnaat met een net worth van $ 10 miljard, zeker drie keer zoveel als president Trump! Dana Schneider van JLL vertelde ons dat zij rondom de renovatie van het jaren dertiggebouw ook een businesscase voor verduurzaming hebben ontwikkeld. De investering die zich relatief snel terugbetaald had; het gebouw kreeg het ‘LEED Gold’ certificaat. ’s Middags, in het Dream Hotel, gaven wij zelf presentaties over wat ons was opgevallen in New York. Dat bleek met name de Trump Tower te zijn, ooit één van de meest luxueuze appartementencomplexen, maar nu, ten gevolge van veroudering en de democratischer opstelling van de gemeenteraad van New York, worden de appartementen met verlies verkocht.

“New York City is a great monument to the power of money and greed…
a race for rent.”
Frank Lloyd Wright

Rich and famous
De ‘rich and famous’ trekken momenteel namelijk naar ‘Billionaires Row’ aan de zuidkant van Central Park, in Manhattan, waar onlangs het duurste huis van de VS werd verkocht voor $ 238 miljoen, meer dan $ 100.000 per m². In Amsterdam beginnen wij net te wennen aan prijzen van €10.000 per m². Ondanks het feit dat New York welvarender en veiliger is geworden, is de winkelleegstand opvallend, evenals de vele daklozen. De stad investeert nauwelijks in sociale woningbouw en infrastructuur. Dan is onze eigen wereldstad Amsterdam zo slecht nog niet. Hoger en duurder heeft zijn prijs, niet alleen in dollars, maar ook qua leefbaarheid, zo blijkt.
Deze boeiende reis heeft ons een heel nieuw perspectief geboden op wonen in een wereldstad, vooral dankzij Wim & Wendy van de ASRE, die een gevarieerd en leerzaam programma in elkaar hebben gedraaid, waardoor The Big Apple een buitengewoon indrukwekkende eye opener voor ons werd.

Naam: ing. Robyn Wissenraet RT
Leeftijd: 31
Werkgever: Colliers International
Functie: Register-taxateur Valuation & Advisory

Deze studiereis is een onderdeel van de MRE-opleiding.

Deel deze post: