Tokenization van vastgoed

Gepubliceerd op:

MSRE-studenten brachten in Antwerpen een bedrijfsbezoek aan 2140 Consulting, gespecialiseerd in het proces van vastgoed-tokenization. Het bezoek was onderdeel van een fieldtrip van de MSRE-deelopleiding Real Estate Analytics onder leiding van Douglas Konadu en Philip Koppels. 

Wat is dat eigenlijk: vastgoed-tokenization? We vragen het Douglas Konadu.
“Tokenization is het gebruik van blockchaintechnologie om een vastgoedobject als het ware op te knippen in digitale tokens, ofwel securitisatie. Het vernieuwende is de blockchaintechnologie. Dit maakt dat de vastgoeddeeltjes makkelijk te verhandelen zijn waarbij fraude wordt uitgesloten. In de blockchain worden alle transacties onbeïnvloedbaar vastgelegd, zodat altijd duidelijk is wie de eigenaren zijn.”

Wat is de rol van 2140 Consulting?
“De consultants begeleiden het managen van het tokenizationproces. Ze ondersteunen bij het bedenken van het concept, welke vorm de tokens hebben, wat de doelgroep is en welk platform wordt gebruikt voor de uitgifte. Klanten kunnen kiezen uit een eigen of een bestaand platform.”

Wat is het voordeel van tokenization?
“Doordat tokens piepkleine stukjes vastgoed zijn, wordt de bereikbaarheid voor kleine beleggers groter. Het maakt vastgoedbeleggingen veiliger, de blockchain garandeert veiligheid en transparantie. Daarnaast is maatwerk mogelijk. Tokens kunnen attributen krijgen die de eigenaar specifieke mogelijkheden biedt, wat betreft de revenuen en bijvoorbeeld het gebruik van het object. De kosten zijn bovendien lager dan die bij uitgifte van aandelen, omdat er geen ingewikkelde administratieve procedures nodig zijn. Zowel de uitgever als de belegger hebben een groot transactiekostenvoordeel. ”

Wat verwacht je in de toekomst voor de vastgoedmarkt?
“Het volume is nog laag, maar als het breder wordt ingezet zullen meer beleggers betrokken kunnen worden bij het investeren in vastgoed. De markt wordt daarmee inclusiever en meer liquide. De markt wordt ook transparanter en transacties worden veiliger. Transactiekosten gaan omlaag.”

Meer weten over de Master of Science in Real Estate?
Lees hier alles over deze specialistische opleiding in de vastgoedkunde.

Deel deze post: