Flexibele kantoren: verslag Industry Seminar

Gepubliceerd op:

Michiel Biermans over flexibele kantoren

Op 20 oktober 2023, was de Industry Seminar met als onderwerp “Flexibele Kantoren”. Het doel van dit evenement was om een brug te slaan tussen de academische wereld en de praktijk, waarbij we dieper ingingen op de opkomende trend van servitization in de vastgoedsector. Het evenement bracht twee vooraanstaande experts samen, Ed Peelen – hoogleraar aan de UvA; en Michiel Biermans – director bij de International Workplace Group, om een veelzijdige kijk te bieden op dit boeiende onderwerp. De deelnemers, een gevarieerde mix van professionals van verschillende instellingen, waaronder vastgoed, banken, groeiende (tech)bedrijven en coworking spaces, waren vol verwachting en nieuwsgierigheid. Dit verslag zal de hoogtepunten en inzichten van het evenement samenvatten.

Wil je het hele verslag lezen? Zie Industry seminar 2023

Toepassing van servitization in diverse sectoren

Ed begon zijn pleidooi met een brede uitleg van het concept van servitization en illustreerde hoe het reeds (succesvol) wordt toegepast in diverse sectoren. Zijn presentatie legde de nadruk op de verschuiving van het verkopen van producten naar het aanbieden van diensten en de voordelen die dit met zich meebrengt, zoals meer klantgerichtheid en flexibiliteit. Vervolgens spitste de hoogleraar zijn betoog toe op de vastgoedsector. Hij deelde inzichten in hoe servitization ook hier toegepast kan worden. Tevens benadrukte hij het belang van het begrijpen van de behoeften van de klant en het leveren van flexibele oplossingen die aan deze behoeften voldoen.

Flexibele kantoren

Aansluitend nam Michiel ons mee in de wereld van flexibele kantoren. Hij deelde de inzichten die hij heeft verworven uit de praktijk ten aanzien van de uitdagingen en kansen in het beheren van flexibele kantoren en besteedde veel aandacht aan de managementovereenkomsten die IWG sluit met klanten. Het publiek was bijzonder geïnteresseerd in de werking van dit soort managementovereenkomsten. Uiteraard was er geen sprake van eenrichtingsverkeer. Al tijdens de presentaties werd de interactie aangemoedigd door de sprekers. De mix van academische en praktische perspectieven zorgde voor levendige en confronterende discussies tussen de sprekers en het publiek.

Learnings servitization

Al met al was het evenement een succes en bijgedragen aan een dieper begrip van de uitdagingen en kansen m.b.t. servitization in de vastgoedsector. De sprekers hebben ons geïnspireerd met nieuwe perspectieven en ideeën hierover. De gevarieerde groep deelnemers zorgde voor levendige discussies en bood een platform voor kennisdeling en netwerken. Op basis hiervan is er een aantal interessante learnings naar voren gekomen:

  • Servitization is niet zomaar een innovatie, maar eerder een transformatie van bedrijven. Het vereist niet alleen nieuwe competenties, maar ook een verandering in de bedrijfscultuur en het verdienmodel.
  • Het proces van servitization wordt gekenmerkt door uitdagingen en paradoxen. In de beginfase kunnen bedrijven quick wins behalen, maar naarmate ze meer services implementeren, kan de winstgevendheid tijdelijk dalen voordat deze uiteindelijk weer stijgt.
  • Nieuwe bedrijven kunnen een voorsprong hebben in de acceptatie van servitization omdat ze vanaf het begin op diensten zijn gericht. Organisaties die de overgang van product naar services will maken, moeten beslissen of ze deze transformatie intern willen doorvoeren of juist samenwerken met partners, wat leidt tot een netwerk van organisaties die elkaar aanvullen.

Learnings flexibele kantoren

  • Heeft een aanzienlijk deel van de grote instellingen die vasthouden aan traditioneel vastgoeddenken (i.e. het hanteren van vaste vierkante meterprijzen) moeite met het ingewikkelder businessmodel van variabele prijzen, zoals die van Regus.
  • Hebben taxateurs vaak moeite met het waarderen van flexibele kantoren vanwege het gebrek aan vergelijkbare transacties en referenties.
  • Kan de aanwezigheid van flexibele kantoren het risico in een gebouw verminderen, vanwege de diversiteit van de huurders en de verschillende inkomstenstromen.

De Industry Seminar is door de ASRE research fellow dr. Michel Knoppel georganiseerd. Dank  aan de sprekers en de deelnemers voor hun bijdrage aan dit waardevolle evenement. De ASRE kijkt uit om in de toekomst meer van dergelijke bijeenkomsten te organiseren om de dialoog en innovatie in de vastgoedsector voort te zetten.

Het volledig verslag vind je hier: Industry seminar 2023
        

Deel deze post: