‘Wat doe je na je MSRE-diploma? Promoveren!’

Gepubliceerd op:

MSRE-alumnus Arènso Bakker vervolgt zijn MSRE-studie met een promotie op afstand aan de Kühne Logistics University. De komende vijf jaar reist hij eens per maand af naar de universiteit, gelegen op de best denkbare plek: HafenCity in Hamburg.

“Mijn afstuderen ligt alweer enkele jaren achter mij, maar de afgelopen maanden had ik opeens toch weer intensief contact met de ASRE. Aanleiding was mijn plan om te promoveren. Mijn MSRE-opleiding geeft daartoe toegang en mijn werk geeft daartoe aanleiding.

Ik werk al jaren op het snijvlak van vastgoed, havens en logistiek. Je kunt hierbij denken aan vraagstukken rondom waarde en discussie over bijzondere erfpachtconstructies of huurkwesties. Juridisch erg interessant, maar economisch nog onderbelicht. Havens, waaronder luchthavens, zijn bijzondere knooppunten waar andere spelregels lijken te gelden dan op reguliere bedrijfslocaties.

Voor mij genoeg aanknopingspunten om een onderzoeksvraag te formuleren en met verschillende universiteiten in gesprek te gaan. Ik heb daarbij gekeken voor welk netwerk mijn onderwerp het meest relevant is. Het onderzoek kan ik insteken vanuit economie en vastgoed, maar ook vanuit economie en supply chain.

Proeve van bekwaamheid
In mijn geval zal een promotietraject een jaar of vijf duren omdat ik het naast mijn werk ga doen. Een universiteit vinden die mijn onderzoek ondersteunt is een soort onderhandeling en gaat niet vanzelf. Dit proces is op zichzelf al een proeve van bekwaamheid, alvorens te worden toegelaten.

Ik heb uiteindelijk gekozen voor de Kühne Logistics University in Hamburg omdat het onderwerp havens daar goed past. Evengoed zoek ik ook samenwerking met een tweede universiteit om juist de vastgoedkant voldoende te belichten. In het jaar dat voor mij ligt zal dat geleidelijk vorm krijgen. Met de ASRE heb ik afgesproken dat ik regelmatig een update geef. Dit is de eerste, wordt dus vervolgd.”

Deel deze post: