“We zetten nu grote stappen naar circulariteit”

Gepubliceerd op:

Met zijn scriptie over de weg naar een Nederlandse circulaire bouweconomie vóór 2050 won Daniël Spiessens de MRE-scriptieprijs 2020. Hij schreef zijn scriptie in het kader van de Master of Real Estate-opleiding aan de Amsterdam School of Real Estate (ASRE).

Nee, voor hij de circulariteit van vastgoed als onderwerp voor zijn MRE-scriptie koos, hield Daniël Spiessens zich nauwelijks met het onderwerp bezig. “Maar daarna ging het net als wanneer je een rode auto koopt. Dan zie je opeens overal rode auto’s.” Hij constateert dat het onderwerp inmiddels meer op de radar komt bij institutionele vastgoedbeleggers. “Er komt meer aandacht voor ESG en impact investing. Dat stimuleert de opkomst van circulair bouwen.”

In nieuwe projecten die hij voor zijn werkgever Drees & Sommer Netherlands oppakt, probeert hij de principes van circulariteit zoveel mogelijk toe te passen. “Mijn volgende project wordt redelijk circulair. In een project voor een aantal woningcorporaties proberen wij te komen tot woningen die als massaproduct uit de fabriek rollen en waarvan de materialen herbruikbaar zijn.”

Toch gelooft Spiessens niet dat de deadline wordt gehaald die de Nederlandse overheid heeft gesteld: in 2050 al het vastgoed circulair. Dan zouden er vanaf nu alleen nog circulaire gebouwen moeten worden neergezet. “Een bottleneck zit ook in het bestaande vastgoed. Hoewel je daar al ziet dat sommige partijen hun vastgoed circulair retrofitten, met bijvoorbeeld volledig circulaire keukens.”

Dat circulair bouwen meer tractie krijgt, blijkt uit de grote bouwondernemingen die nu voorzichtig met circulariteit aan de slag zijn, na een beginfase waarin vooral start-ups zich op deze trend stortten. Bovendien zijn allerhande instanties bezig met het meetbaar maken van circulariteit van gebouwen. “Een horde die nog moet worden genomen is het ontbreken van een markt voor tweedehands bouwmaterialen. Een andere drempel is de factor arbeid – er is een investering nodig voordat materialen kunnen worden hergebruikt. En dan is er nog de beperkte vraag van beleggers. Maar de komende vijf jaar gaan we op al deze terreinen grote stappen zetten.”

Wat waren eye-openers?
“Het scriptieonderzoek heeft mijn kijk op vastgoedontwikkeling en bouwen volledig veranderd. Ik ben er inmiddels van overtuigd dat dit het moment is gebouwen te ontwerpen als materiaalbanken. Dat is de oplossing voor milieuproblemen en het overmatige en onnodige gebruik van grondstoffen.”

Hoe ga je de prijs van 2500 euro studietegoed besteden?
“Mijn idee is om het geld – zodra het weer kan – te gebruiken voor een studiereis naar Singapore. Ik ben benieuwd naar de gebiedsontwikkeling rondom het Marina Bay Sands-gebouw en de gebiedsontwikkeling ‘Forest Town’ van ongeveer 42.000 woningen. Volgens het World Economic Forum zal dit het stedelijk wonen in de toekomst gaan veranderen en wordt dit de nieuwe benchmark.”

Wat doe je bij Drees & Sommer?
“Ik ben er projectpartner. In die rol ben ik betrokken bij verschillende projecten zoals The Valley aan de Amsterdamse Zuidas en verantwoordelijk voor een deel van het bedrijf. Ik geef leiding aan zo’n tien man binnen de businessline Building Performance en ben medeverantwoordelijk voor de sector Residential. Die omvat alle projecten waarin woningen een rol spelen.”

Hoe helpt de MRE-opleiding je in jouw werk?
“Mijn kennis is op schillende onderwerpen toegenomen. Ik merk dat ik onwijs veel heb aan de combinatie van integrale vastgoedkennis en de verdere ontwikkeling op het terrein van leiderschap. Daarnaast heb ik in mijn huidige werk veel aan de kennis uit het vak Strategisch management. Meerwaarde zit ook in het relevante en omvangrijke alumninetwerk van mensen in de hele bouw- en vastgoedsector.”

Deel deze post: